Україна відзвітувала перед ЄС: У вишах поширені хабарництво, блат і сексуальні послуги

17 травня 09:11

43% студентів до проявів корупції ставляться лояльно, вважаючи її способом вирішення проблем і невід'ємною частиною життя.

 

На засіданні групи держав Ради Європи по боротьбі з корупцією (GRECO) у Страсбурзі, яке проходило з 14 по 16 травня, Україна подала результати дослідження корупції в системі української вищої освіти.

Документ підготовлений Харківським інститутом прикладних гуманітарних досліджень за даними правоохоронних органів, Державної служби статистики, соціологів, а також опитувань понад 2 тис. студентів і викладачів вишів, повідомляє «Коммерсант-Украина».

У дослідженні констатується, що в українських вишах корупція є "системною і укоріненою", в них використовуються різні способи винагороди за корупційні послуги, а в корупційні схеми залучені мережі посередників. Протягом останнього року, за даними звіту, про факти корупції у вишах відкрито заявили 19% респондентів, але стикалися з цим явищем 73% опитаних.

Зокрема, під час подання документів у виш продаються і купуються фальшиві довідки пільговиків, а під час навчання здійснюється купівля та продаж позитивних оцінок на іспитах, заліках і при захисті курсових або дипломних робіт. Хабарі, цінні подарунки та блат студенти та їхні батьки використовують для отримання довідок, дипломів, рекомендацій і місць у гуртожитках, а також для вступу в аспірантуру, докторантуру та присвоєння наукових ступенів. "Вищий навчальний заклад в обласному центрі з середньою чисельністю студентів у 5 тис. може генерувати оборот корупційних коштів в розмірі близько $2 млн на рік", - говориться в документі.

У студентській профспілці "Пряма дія" переконані, що корупційні дії в ході вступної кампанії знижують рівень підготовки абітурієнтів. "Студентами стануть ті, у кого є гроші, а не ті, хто хоче здобути освіту. У великих національних вишах це відбувається приховано, на рівні вищого керівництва, а в невеликих вишах з меншою публічністю студентам можуть просто пред'явити прейскурант", - зазначив представник профспілки Вадим Гудима.

За словами голови парламентського комітету з питань освіти і науки, депутата від Партії регіонів Максима Луцького, найчастіше корупція у вишах проявляється у формі хабарництва за отримання хороших оцінок. "Боротися з цим потрібно комплексно - посилювати громадський моніторинг, контроль, карати однаково і тих, хто дає хабарі, і тих, хто їх бере", - підкреслив він.

Варто зазначити, що самі студенти демонструють лояльність до фактів корупції: 32% з них вважають її "способом вирішення проблем", 11% - "невід'ємною частиною життя". "Ставлення студентів пояснюється соціальними аспектами. У нашому суспільстві деякі корупційні практики стають звичайними і прирівнюються до чайових, які залишають у ресторані. Однак, на відміну від чайових, оплата іспиту - це правопорушення, яке має наслідки", - пояснив один з авторів звіту, віце-президент Інституту прикладних гуманітарних досліджень Олександр Сердюк.

Ще одним проявом корупції, на думку авторів документа, є гендерна нерівність у вишах. "Чоловіки домінують на керівних посадах, а жінки - на рівні викладацького складу та допоміжного персоналу", - повідомляється у звіті. При цьому чоловіки і жінки у рівній мірі беруть хабарі (50% і 52% відповідно).

Окрім іншого, 76% опитаних заявили, що їм відомі випадки, коли в якості винагороди з боку студенток або студентів використовувалися сексуальні послуги. "Такі факти трапляються, але вони вкрай рідкісні, - запевнив Луцький. - Сьогодні треба бути безрозсудною людиною, щоб вимагати сексуальні послуги в якості винагороди, тому що будь-яка інформація миттєво стає надбанням громадськості і псує репутацію". У той же час у Міністерстві освіти коментувати результати дослідження відмовилися, пославшись на відсутність профільних фахівців. !zn

Читайте також:

Уряд визначився з концепцією закону про вищу освіту

Прокуратура Горлівки відмовилася визнати злочином побори зі студентів

Президент дозволив університетам самостійно розпоряджатися заробленими коштами

Як міністр освіти сам себе пропіарив