Україна може відмовитися від овочів з ЄС

02 червня 11:49

Україна може відмовитися від овочів, імпортованих з країн Європейського Союзу. Про це йдеться у повідомленні Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

 

Відомство зобов'язало начальників своїх регіональних підрозділів забезпечити проведення відбору зразків з партій овочів, що ввозяться з країн ЄС, для проведення фітосанітарної експертизи та у разі виявлення патогенних штамів кишкової палички Держветслужба введе заборону на їх ввезення на територію України.

Дані заходи пов'язані зі спалахом захворювання кишковою інфекцією, зафіксованою в Німеччині у травні.

З початку року з Іспанії до України у 2011 році було ввезено 49 тонн огірків, окрім того, ввозилися капуста, салат, помідори, перець, кабачки, баклажани, селера.

У результаті захворювання станом на ранок 2 червня у низці країн Європи було зафіксовано 16 випадків смерті, близько 2 тис. людей було госпіталізовано.

Нагадаємо, 31 травня міністр охорони здоров'я в уряді Гамбурга Корнелія Прюфер-Штрокс заявила, що іспанські огірки не є джерелом гострої кишкової інфекції, від якої у Німеччині вже померли 14 людей.

30 травня Росспоживнагляд заборонив ввозити до Росії овочі з Німеччини та Іспанії, а з 2 червня заборону було поширено на всі країни ЄС.

Раніше іспанська продукція вважалася винуватцем зараження, яке вразило 1,2 тис. німців. Тепер джерело зараження необхідно шукати заново

В Україні інфекції поки виявлено не було.

2 червня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна посилила контроль на кордоні за ввезенням овочів з країн Європейського Союзу.