Українцям дозволять відмовлятися від біометричних паспортів

12 листопада 08:38

Депутат, якому небайдужі «технології ЄДАПС», намагається зробити все можливе, щоб президент підписав його закон про біометричні паспорти і таким чином викинув «на вітер» майже мільярд гривень з бюджету, дозволивши монополізувати виробництво документів суворої звітності. В УПЦ МП до ініціативи поставилися з обережністю, так само і в профільному парламентському комітеті.

 

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 11413, який передбачає дозвіл громадянам відмовлятися від отримання біометричних паспортів з релігійних переконань.

Автор документа народний депутат Василь Грицак (Партія регіонів) пропонує закріпити таке право шляхом внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації". На думку Грицака, таке нововведення дозволить "зберегти право кожного громадянина на свободу віросповідання".

"Держава гарантує кожній особі право на відмову від отримання такого документа або внесення інформації на чіп. Таке право реалізується шляхом подачі заяви до відповідного центрального органу виконавчої влади", - йдеться в документі.

- Грицак упевнений, що Янукович вже підписав його закон про біометричні паспорти

В Українській православній церкві Московського патріархату, яка раніше виступала проти обов'язкового отримання громадянами біометричних паспортів, до ініціативи пана Грицака поставилися неоднозначно і з обережністю.

"Так, закон треба змінювати, тому що багато віруючих побоюються посилення контролю держави у сфері особистої інформації, однак міняти закон "Про свободу совісті", навколо якого зараз і так йдуть конфлікти в зв'язку зі спробами внести зміни в правила реєстрації церковних організацій, думаю, не варто. Це призведе до плутанини ", - заявило виданню джерело в Київській митрополії.

- Митрополит Володимир попросив Януковича ветувати закон про біометричні паспорти

Схожої думки дотримується і голова парламентського комітету з питань науки і освіти Максим Луцький. "Безумовно, ми повинні враховувати вимоги віруючих людей і чітко прописати процедуру відмови від біометричних документів, однак все це має бути зазначено в одному законі. Якщо цю проблематику розтягувати по декількох документах, то виникне плутанина, і люди просто не зрозуміють, за яким законом їм жити ", - вважає пан Луцький.

Нагадаємо, що введення біометричних паспортів передбачено прийнятим у вересні законом "Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України і посвідчення особи". Закон передбачає отримання паспорта всіма особами з народження. Паспорт виготовляється у формі картки, що містить електронний носій інформації.

Проти введення біометричних паспортів раніше виступив глава Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) митрополит Володимир (Сабодан), який надіслав президенту листа з проханням ветувати документ. Митрополит Володимир відзначив, що в законі не міститься порядок відмови громадян від внесення їх персональної інформації на безконтактний електронний носій.

Автором закону є народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак. Раніше аналогічний закон (реєстр. № 8507) його ж авторства, вдалося провести через Раду, але його згодом ветував Янукович.

У Мін'юсті з приводу цього законопроекту заявляли, що «безальтернативна технологія виготовлення документів» підсилює монополію концерну ЄДАПС, і тих, хто виступив проти законопроекту. Адже в разі прийняття, закон дозволив би приватній структурі ЄДАПС в найближчі роки отримати з кишень українців 60 млрд грн. ! zn

Читайте також:

МВС замовило ЄДАПСу дорогезні права і свідоцтва на 113 млн грн

ЄДАПС продає українцям закордонні паспорти на 10 доларів дорожче, ніж Британія

Грицак хоче, щоб ЄДАПСу дозволили зняти по 500 грн. з кожного українця без тендеру

Янукович відібрав у ЕДАПCа право друкувати водійські права

Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизних марках