У зменшенні стипендій студентів Азаров звинуватив своїх попередників і чиновників Табачника

03 серпня 11:04

За словами прем'єра, зменшення студентських стипендій відбулося не з провини Кабміну, а через "законотворчість" чиновників Міносвіти. Однак все це, підсумував Азаров, є наслідком "системи хаосу в державному управлінні, що спостерігалася в попередні роки".

 

Прем'єр-міністр Микола Азаров звинуватив у зменшенні студентських стипендій чиновників Міністерства освіти і вимагав "добровільних" звільнень. При цьому, пообіцяв він, розмір стипендій не зменшиться.

Про це глава уряду заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке транслювалося в прямому ефірі у п'ятницю, 3 серпня.

"Ніхто не буде отримувати менше, ніж він отримує", - запевнив Азаров.

- Азаров порадив студентам ходити пішки, якщо не вистачає на проїзд

Відповідаючи на питання про те, чому у липні студенти отримали стипендію на 200 грн менше, ніж раніше, прем'єр відповів, що це сталося через недбалість чиновників Міносвіти, які на додаток до розпоряджень уряду випустили власні внутрішні інструкції.

"Іноді має місце ось таке ось явище, коли Міністерство на додаток до рішення уряду вирішує випустити якісь роз'яснення, інструкцію про те, як застосовувати це рішення ... І ось в цій інструкції, наприклад, сказано, що ті, хто погано вчився, незадовільно, то їм базова стипендія зменшується. І, звичайно, довелося розібратися", - сказав Азаров.

При цьому він зазначив, що попередив відповідальних чиновників про те, що якщо винні добровільно не напишуть заяви про звільнення, то він це зробить розпорядженням уряду.

Азаров також зазначив, що такі явища - це наслідки "системи хаосу у державному управлінні, що спостерігалася в попередні роки".

Прем'єр пообіцяв також, що з 1 вересня нинішнього року стипендії будуть збільшені.

Як повідомлялося, на Кабінет міністрів 25 липня прийняв постанову, якою встановив нові розміри стипендій учнів ПТУ та вишів.

За даними Мінсоцполітики, розміри стипендій були підвищені в середньому на 35% для учнів професійно-технічних навчальних закладів з 200 грн до 275 грн, для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" або "бакалавр" з 400 грн до 550 грн, для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями "бакалавр", "спеціаліст" або "магістр" з 530 грн до 730 грн.

В 1,5 рази були збільшені стипендії для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, базовий рівень стипендій збільшується (з 550 до 850 грн), а також для студентів вишів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, стипендію збільшили (з 1160 грн до 1760 грн). !zn

Читайте також:

Азаров наказав міністрам активніше піарити в ЗМІ «покращення життя»

Регіонали роздають школярам у Дніпропетровську по 50 грн у конвертах (фото)

Столичні виші «забули» нарахувати студентам 1,5 млн грн стипендій

Студентам радять не хвилюватися через невиплачені стипендії