У США і Канаді чекають нових ударів «Сенді». Ураган може знову повернутися у Нью-Йорк (ФОТО)

31 жовтня 08:53

Згідно з прогнозами, стихія буде до кінця тижня зміщуватися на північ, по території Канади, а також може знову пройтися по Нью-Йорку, тільки вже по його західній частині.

 

У США і Канаді готуються до нових можливих руйнувань через шторм «Сенді», чия сила ослабла, але небезпека поки не знизилася. Просунувшись з американського узбережжя вглиб, у штати Пенсільванія та Ілінойс, ураган знову поверне у штат Нью-Йорк - цього разу він пройдеться по його західній частині.

Оголошений зоною лиха Нью-Йорк поступово виходить із заціпеніння - там повним ходом йдуть відновлювальні роботи. До ранку середи відновлюють роботу аеропорти, включаючи міжнародний імені Джона Кеннеді.

Головною «пам'яткою» в місті після шторму стала стріла будівельного крану, що зламалася через сильні пориви вітру в самому центрі, прямо навпроти знаменитого концертного залу Карнегі-холу. В даний час вона продовжує висіти на рівні останніх поверхів споруджуваного житлового хмарочоса.

- Ураган «Сенді» обрушився на США: 70 загиблих, Нью-Йорк підтоплений і знеструмлений (ВІДЕО)


Довколишні вулиці перекриті у зв'язку із загрозою падіння надлому конструкції, а жителі сусідніх будівель евакуйовані.


Більшість очевидців, які діляться своїми спостереженнями через інтернет, сходяться на думці, що «Сенді» стала найстрашнішим в їхньому житті природним лихом. З цим важко посперечатися. Наприклад, камера зафіксувала, як вода хлинула через шахту ліфта в приміщення автобусного терміналу. Або як затопило офіс у будівлі на Манхеттені.


Президент країни Барак Обама у середу відвідає штат Нью-Джерсі, щоб на місці особисто ознайомитися з ситуацією і ходом відновлювальних робіт. Раніше він скасував всі передвиборчі заходи, адже до виборів залишається всього тиждень. Так само, втім, вчинив і його суперник, республіканець Мітт Ромні.

Нагадаємо, ураган «Сенді», названий «Франкеншторм», вже забрав життя близько 40 осіб. За даними національної метеорологічної служби США, основний удар стихії припаде на штати Нью-Йорк і Нью-Джерсі. Президент США Барак Обама розпорядився привести в стан підвищеної готовності підрозділи надзвичайних служб у регіонах, по території яких пройде ураган «Сенді». Про це повідомила прес-служба Білого дому.

Тропічний шторм «Сенді», який сформувався в західній частині Карибського басейну, почав набирати силу після проходження Ямайки. Він був перекваліфікований в ураган першої категорії небезпеки за шкалою Саффіра-Сімпсона ввечері у середу. Після Куби ураган пройшов над Гаїті і попрямував у бік Багамських островів. Надалі синоптики прогнозують його шлях уздовж східного узбережжя США.

Загальні збитки економіки США від урагану «Сенді», що обрушився минулої ночі на Східне узбережжя США, можуть перевищити $20 млрд, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на дані дослідницької компанії Kinetic Analysis Corp.

Лише $7-8 млрд - це застраховані збитки. Значна частина загальних втрат припаде на частку муніципалітетів, які будуть змушені відновлювати зруйновану інфраструктуру. !zn

Читайте також:

Нью-Йорк почав «оживати» після урагану «Сенді»

Штаб-квартира ООН у Нью-Йорку постраждала від урагану «Сенді»

Ураган «Сенді» знищив легендарний корабель, який знімався у «Піратах Карибського моря»

Збитки економіки США від урагану «Сенді» можуть перевищити $20 млрд