У справі про вбивство Політковської з'явився новий фігурант

17 квiтня 07:15

Новим фігурантом у справі про вбивство Політковської став партнер Березовського. Гроші на усунення журналістки чеченському «авторитету» Лом-Алі Гайтукаєву на прохання Березовського передав співвласник галереї «Тріумф» Омелян Захаров.

 

У справі про вбивство журналістки «Новой газеты» Ганни Політковської може з'явитися новий фігурант - товариш опального олігарха Бориса Березовського, співвласник столичної галереї «Тріумф» Омелян Захаров. Зараз слідчі перевіряють інформацію, що Захаров передавав гроші від Березовського, якого вважають можливим замовником вбивства, посереднику - уродженцю Чечні Лом-Алі Гайтукаєву. Сам Гайтукаєв продовжує заперечувати свою причетність до смерті журналістки.

За словами адвоката сім'ї Політковської Карини Москаленко, нічого нового у справі не відбулося, і замовника так і не знайдено.

У свою чергу адвокат Омеляна Захарова Олександр Добровінський повідомив, що свідчення на його клієнта дав колишній міліціонер столичного району «Бірюльово» Ельхан Наріманов, який відбуває зараз термін за шахрайство. Раніше він давав свідчення проти ймовірного організатора вбивства - колишнього оперативника столичного УБОЗу Сергія Хаджикурбанова.

За словами адвоката Сергія Хаджикурбанова Олексія Михальчика, Наріманов познайомився з екс-оперативником в СІЗО у Печатниках в 2007 році, а після конфлікту з ним на побутовому грунті, аби помститися, почав розповідати вигадані подробиці про вбивство Політковської, які пізніше не підтвердилися.

Тепер Наріманов заявляє про причетність до вбивства Політковської бізнесмена Захарова. У лютому 2011 року співробітники ФСБ у рамках розслідування відомої «гральної справи» бізнесмена Івана Назарова з'явилися з обшуком в галерею «Тріумф», де раніше розміщувався будинок прийомів «ЛогоВАЗу» Березовського. При обшуку оперативники знайшли записники з інформацією про зустрічі, гроші, проекти і фінанси опального олігарха. Не виключено, що слідство спирається на якісь відомості з цих книжок.

Сам же Березовський заявив, що Захарова «не пам'ятає». А Захаров, у свою чергу, відкидає свою причетність до справи Політковської. «Це якесь марення, - заявив він. - Та я взагалі не знаю цих людей: ані Наріманова, ані Гайтукаєва, ані Павлюченкова. Якби такі свідчення дійсно були, то, думаю, я б з вами зараз не розмовляв», - зазначив він.

Захаров пояснив, що у нього не було спільних бізнес-проектів з Березовським, а він просто дружив з олігархом. Друг ніколи не просив його передати комусь гроші, запевнив власник галереї «Тріумф».

Поки версію з Захаровим тільки перевіряють, а головним обвинуваченим залишається Дмитро Павлюченков, який розповів слідчим про роль кожного фігуранта справи.

За версією слідства, влітку 2006 року Лом-Алі Гайтукаєв зустрівся з Павлюченковим і запропонував йому виконати замовлення на вбивство Політковської, передавши аванс в 150 тис. доларів. Екс-міліціонер розповів, що авторитет сам сказав йому, що замовлення нібито надійшло «від Берези і Ахмеда» - Бориса Березовського і емісара чеченських бойовиків Ахмеда Закаєва, які проживають у Великобританії

Причетність до вбивства журналістки Березовського пізніше підтвердив колишній співробітник столичної міліції Ельхан Наріманов, який разом з екс-оперативником ГУВС Москви Олегом Шоніним і ще п'ятьма спільниками був засуджений за викрадення бізнесмена Фаріза Бекірова.

Павлюченков, за його словами, організував стеження за журналісткою і дав кілерові пістолет. Кілером вважають уродженця Чечні Рустама Махмудова. Двоє його братів - Джабраїл та Ібрагім - були спільниками, впевнені слідчі. Однак Павлюченков, за його словами, через деякий час відмовився від замовлення, і його організатором став Хаджикурбанов.

Нагадаємо, Г.Політковську було вбито у під'їзді свого будинку на Лісовій вулиці 7 жовтня 2006 року. В якості можливих причин вбивства розглядався той факт, що журналістка займалася чеченською тематикою. !zn

Читайте також:

Організатор вбивства Політковської не знав ім'я своєї жертви

Організатор вбивства Політковської назвав замовниками злочину Березовського і Закаєва

Політковську могла вбити жінка