У справі про повінь на Кубані затримано трьох місцевих керівників

22 липня 13:24

Про затримання трьох місцевих керівників у рамках справи про повінь на Кубані повідомив Слідчий комітет Росії. Мер Кримська, глава Кримського району та ще один керівник звинувачуються у злочинній недбалості.

 

Мера Кримська Володимира Улановського і колишнього главу Кримського району Василя Крутько затримано за звинуваченням у недбалості, що спричинила загибель людей, повідомив Слідчий комітет Росії.

Затримано також Віктоа Жданова, який виконував обов'язки керівника МКУ "Управління з попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту муніципальної освіти Кримський район", говориться в повідомленні.

В результаті катастрофічної повені 7 липня на Кубані загинуло більше 170 осіб, з них більше 150 - в Кримську, на який припав найбільш сильний удар стихії.

За попередніми даними, інформація про повінь з'явилася за 3 години до трагедії, але в місті не спрацювала система оповіщення.

Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін у неділю зустрівся з місцевими жителями, які постраждали в результаті повеней. Він також провів нараду, в ході якої заслухав результати розслідування кримінальної справи проти посадових осіб Кримського району Краснодарського краю, побував на місцях, зруйнованих внаслідок стихійного лиха, де слідчі проводять огляд приміщень, повідомив СКР.

За інформацією СКР, 20 липня керівник Головного слідчого управління СКР по Північно-Кавказькому федеральному округу в ході розслідування кримінальної справи про масову загибель жителів Кримського району порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.293 КК РФ (недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх обов'язків внаслідок недбалого ставлення до служби, що спричинило смерть більше двох осіб).

- Україна надасть допомогу постраждалим від повені на Кубані

"Підозрюваними в скоєнні цього злочину є глава муніципального утворення Кримський район Василь Крутько, голова Кримського міського поселення Володимир Улановський, глава Нижньобаканского сільського поселення Кримського району Ірина Рябченко і Віктор Жданов, який виконував обов'язки керівника МКУ "Управління з попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту муніципального утворення Кримський район". Всі підозрювані входять до складу комісії з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки", - повідомляє сайт СКР.

- Гідрометцентр: Україні не загрожує НС, подібна до тієї, що сталася на Кубані

"За версією слідства, в результаті неналежного виконання зазначеними посадовими особами своїх обов'язків своєчасно отримані ними 5 і 6 липня 2012 р. штормові попередження про прогнозоване небезпечне гідрометеорологічне природне явище, що представляє реальну загрозу для життя і здоров'я громадян, які перебувають на території Кримського району, не визначили можливих масштабів стихійного лиха, не виконали покладені на них обов'язки щодо своєчасного і належного оповіщення населення про небезпеку, що виникає при надзвичайній ситуації природного характеру, і евакуації його в безпечні райони. Халатні дії зазначених посадових осіб спричинили тяжкі наслідки у вигляді смерті 153 людей, що перебували на території Кримська Кримського району. В результаті були істотно порушені гарантовані Конституцією РФ права громадян на життя і здоров'я, охоронювані законом інтереси суспільства і держави", - заявляє СКР.

-Знімки з космосу кинули світло на причину повені в Кримську

В рамках розслідування кримінальної справи Василь Крутько, Володимир Улановський і Віктор Жданов затримані. Слідство має намір клопотати про обрання щодо них запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, говориться в повідомленні.

Раніше ряд ЗМІ повідомляв, що Улановський вже поміщений під варту.

Тим часом голова Кримського районного суду Сергій Гречко заявив, що до них поки не надходили клопотання СК про обрання запобіжного заходу фігурантам справи про повінь в Кримську.

На даний час у рамках кримінальної справи призначено більше 400 судово-медичних, 19 відеотехнічних, дві комп'ютерно-технічні та гідрометеорологічна судові експертизи. Обстежено 4 тис. 415 домоволодінь (квартир), які мають ушкодження. У справі допитано понад 1 тис. 300 потерпілих і свідків. Вироблено 25 виїмок документів, що мають доказове значення у справі, повідомляє сайт СКР.

Василь Крутько був знятий з посади через кілька днів після повені. На нараді, яку проводив у Кримську відразу після катастрофи президент РФ Володимир Путін, Крутько розповів, що влада району сповіщала людей о 22.30 - представники влади ходили по дворах, дали біжучий рядок по телевізору. Проте жителі заявляли, що їх не сповістили, повені вони не чекали і не були до неї готові.

Улановський був обраний мером Кримська на виборах 13 травня цього року, за нього проголосувало 94,47% городян. Його висунула "Єдина Росія", до цього Улановський кілька місяців виконував обов'язки голови Кримського міського поселення.

На сайті адміністрації Краснодарського краю 9 липня з'явилася інформація, що Улановського звільнено, але потім прес-служба краю повідомила, що насправді звільнено тільки главу Кримського району Крутька. !zn

Читайте також:

Україна надасть допомогу постраждалим від повені на Кубані

Спуск води з водосховища технологічно ніяк не міг бути причиною повені на Кубані, - Росгідромет

Гідрометцентр: Україні не загрожує НС, подібна до тієї, що сталася на Кубані

Західні ЗМІ: На Кубані влада пожертвувала людьми, рятуючи нафту