У Росії довічно посадили чотирьох підривників «Невського експреса»

22 травня 14:23

Четверо обвинувачених у справі про підрив «Невського експреса» восени 2009 року, в результаті якого загинули 28 людей, - Мурат, Татархан і Беслан Картоєви, а також Зелемхан Аушев - визнані винними в тероризмі і незаконному виготовленні зброї, їх засудили до довічного ув'язнення. Ще шестеро Картоєвих отримали по сім років в'язниці.

 

Тверський обласний суд засудив на термін від семи років позбавлення волі до довічного ув'язнення десять обвинувачених у справі про підрив "Невського експреса" восени 2009 року. Довічно засуджені четверо з десяти підсудних.

Як випливає з резолютивної частини відповідного рішення "трійки" професійних суддів, фігуранти справи визнані винними у тероризмі, бандитизмі, вбивствах і незаконному обороті зброї.

Четверо отримали довічний термін - Мурат, Татархан і Беслан Картоєви, а також Зелемхан Аушев визнані винними в тероризмі і незаконному виготовленні зброї.

Разом з тим, суд виправдав фігурантів справи, що звинувачувалися в бандитизмі "за відсутністю в діяннях складу злочину".

Захист засуджених має намір оскаржити вирок, повідомили журналістам адвокати.

"У встановлений законом термін буде подано скарги до Верховного суду. Такий вирок не можна залишати безкарним", - заявили захисники.

Вони вважають рішення "трійки" професійних суддів незаконним. Захист наполягав на виправданні всіх фігурантів справи.

Адвокати нагадали, що слухання переривалися у лютому 2012 року, дійшовши до стадії виступів підсудних з останнім словом. Тоді встигли виступити дев'ять з десяти фігурантів справи. Останній підсудний виступив у вівторок, 22 травня, після чого вже через 2 години було постановлено вирок.

Як випливає з резолютивної частини рішення "трійки" професійних суддів, всі десять фігурантів справи визнані винними у тероризмі, участі в незаконному збройному формуванні і незаконному обороті зброї.

Читайте: В результаті теракту «Аль-Каїди» в Ємені загинули 96 військових, що репетирували парад

Швидкий потяг Москва - Санкт-Петербург був підірваний і зазнав аварії на кордоні Новгородської і Тверської області 28 листопада 2009 року. Загинули 28 людей, більше 90 були поранені.

В ході спецоперації 2 березня 2010 року в інгушському селі Екажево вісім осіб, підозрюваних у причетності до теракту, були знищені. Силовики затримали, доставили в Москву і заарештували ще десять осіб - Зелемхана Аушева і дев'ять осіб на прізвище Картоєви.

Слухання у Тверському обласному суді почалися у закритому режимі восени 2011 року. Чотирьом підсудним інкримінується участь в незаконному збройному формуванні за частиною 2 статті 208 КК РФ, бандитизм за частиною 2 статті 209 КК РФ, здійснення теракту за пунктом "б" частини 3 статті 205 КК РФ, а також вбивство з цілим рядом обтяжуючих обставин за статтею 105 КК РФ, незаконне виготовлення та обіг зброї за частиною 3 статті 222 і за частиною 3 статті 223 КК РФ. Їм прокуратура просила призначити покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Ще шістьох Картоєвих також звинуватили в тероризмі, бандитизмі та незаконному обороті зброї.

Всі фігуранти справи перебувають під арештом. Раніше захист клопотав про розгляд справи за участю присяжних засідателів. Однак після того як процеси за обвинуваченням у тероризмі були виключені з реєстру справ, що розглядаються присяжними, судить їх колегія з трьох професійних суддів, як того вимагає КПК України.

ВАТ "РЖД" в ході судового процесу заявило цивільний позов на 148 мільйонів рублів.

За два роки до цього теракту, у серпні 2007 року, також був здійснений підрив "Невського експреса". Тоді постраждали близько 60 людей, загиблих не було. Затримані за "перший" підрив Саламбек Дзахкієв і Макшаріп Хідрієв були визнані невинними в теракті, але засуджені за незаконний оборот вибухівки до десяти і чотирьох років позбавлення волі відповідно. !zn

Читайте також:

Дніпропетровськ охоронятимуть в посиленому режимі, поки не знайдуть винних у теракті

Теракти у Дніпропетровську. Протягом години в центрі міста прогриміла серія вибухів (ФОТО, ВІДЕО)

У Києві біля магазину вибухнув саморобний пристрій