У річницю трагедії під Смоленськом поляки спалили портрет Путіна

10 квiтня 08:22

У Варшаві біля російського посольства напередодні пройшла акція протесту прихильників Ярослава Качиньського. Присутні, які вважають, що авіакатастрофу, в якій загинув його Лех Качиньський, було підлаштовано, спалили портрет Володимира Путіна.

 

10 квітня виповнилося рівно два роки з дня авіакатастрофи під Смоленськом, в якій загинули 96 осіб, у тому числі президент Польщі Лех Качиньський. Трагедія дворічної давності не забута. Одна пам'ятна акція в Польщі вже відбулася. Більше двадцяти осіб з плакатами «Вбивство» зібралися біля російського посольства у Варшаві і публічно спалили портрет Володимира Путіна.

Багато опозиціонерів, як і раніше впевнені, що катастрофа під Смоленськом була підлаштована Москвою. У польських храмах пройде більше 200 поминальних богослужінь. Діючий глава республіки Броніслав Коморовський почне день з відвідання військового кладовища, де встановлено пам'ятник жертвам катастрофи. Окрім того, Варшава направила офіційну делегацію до Смоленська, безпосередньо до місця падіння літака.

Свої жалобні заходи проведе і польська опозиція. Її лідер Ярослав Качиньський збере своїх прихильників біля будинку, де жив його брат-близнюк. На згадку про загиблого президента опозиціонери запалять свічки.

Дочка покійного президента Марта Качиньська вимагала від Європарламенту створення міжнародної комісії для розслідування причин авіакатастрофи. «Я розраховую, що на Заході стане більше відомо про причини катастрофи президентського літака під Смоленськом, оскільки на сьогодні цієї інформації явно недостатньо. Я також закликаю створити міжнародну комісію, яка насправді встановить справжні причини катастрофи», - зазначила вона.


Ярослав Качиньський, зі свого боку, заявляє, що трагедія 10 квітня під Смоленськом «все більше схожа на теракт», хоча офіційно ніяких підтверджень цієї версії немає.

Нагадаємо,Ту-154 Леха Качиньського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Глава держави, його дружина Марія і особи, що супроводжували їх, прямували до Катині для участі у траурнихзаходах на місці масового поховання польських офіцерів. Усього в катастрофі загинули 96 людей.

22 лютого 2011 року глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що екіпаж літака Ту-154 явно припустився помилки. !zn

Читайте також:

У Польщі знімуть фільм про загибель Качиньського

Польська доповідь про смерть Качиньського: літак не мав права на виліт


Качиньський: Доповідь про причини авіакатастрофи - насмішка над Польщею