У православних християн і греко-католиків розпочався Різдвяний піст

28 листопада 06:38

У християн східного обряду 28 листопада розпочався Різдвяний піст. Він не такий суворий в частині приписів, як Великодній, проте тим, хто дотримується посту, не дозволяється вживати скоромну їжу.

 

28 листопада у православних християн і греко-католиків розпочався Різдвяний або Пилипів піст - один із чотирьох багатоденних постів. Він триватиме 40 днів - по 6 січня включно.

Священнослужителі, звертаючись у цей день до парафіян, підкреслюють, що це - світлий і радісний пост, який готує віруючих до великого свята Різдва Христового (7 січня).

За тривалістю Різдвяний піст майже дорівнює Великому посту, але він менш суворий. У його дні за винятком середи і п'ятниці мирянам можна їсти рибу, але слід утримуватися від вживання м'яса, молока та яєць. Дозволені гаряча рослинна їжа, рослинна олія і вино в помірних кількостях.

З 2 по 6 січня піст стає більш суворим, а 6 січня, у Святвечір напередодні Різдва, віруючі не приймають їжу до першої зірки. Послаблення дозволяються у першу чергу дітям, людям з фізичними недугами і вагітним жінкам.

Слід зазначити, що спочатку Різдвяний піст тривав близько тижня. На соборі 1166 року при патріархові Константинопольському Луці та візантійському імператорі Мануїлу християнам було покладено тримати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів, і відтоді ця традиція не мінялася.

У римо-католиків Різдвяний піст починається 2 грудня. У католицькій церкві цей період називається Адвент - часом радісного приготування та очікування приходу Спасителя. Адвент поділений на дві частини: перша починається з першого дня і присвячена очікуванню другого пришестя Христа, друга триває до 24 грудня, цей час безпосереднього приготування до свята Різдва. !zn

Читайте також:

Папа римський оскаржив канонічну дату народження Ісуса Христа

Кабмін визначив вихідні дні на новорічні свята

На Новий рік і Різдво ввели додаткові потяги

ЮНЕСКО включила церкву Різдва у Вифлеємі до списку Всесвітньої спадщини