У Перу спалахнув "мідний бунт": є жертви і поранені, в країні введено режим НС

29 травня 06:23

Влада Перу ввела у понеділок увечері режим надзвичайного стану у провінції Еспінар в південно-східному регіоні Куско у зв'язку із запеклими зіткненнями між поліцією і місцевими жителями, що протестують проти роботи шахти з видобутку міді.

 

Влада Перу ввела у країні режим надзвичайного стану, намагаючись таким чином покласти край безперервним протестам у південній провінції Куско.

Режим НС передбачає повну заборону на збори і наділяє поліцію спеціальними повноваженнями.

Жителі провінції Куско, де знаходиться мідна копальня Tintaya, що належить швейцарській компанії Xstrata, стверджують, що робота шахти негативно позначається на екології, і вимагають збільшити інвестиції компанії у регіон.

Протести переросли у сутички з поліцією, в результаті яких два учасники акцій протесту загинули, більше 40 отримали поранення.

Раніше прем'єр-міністр Перу Оскар Вальдес назвав ці події підступами радикально налаштованих елементів, а місцева прокуратура пред'явила позови проти 58 найбільш активних учасників акцій протесту.

Це не перші акції проти роботи шахт в Перу у зв'язку з побоюваннями жителів через екологічну шкоду. В кінці 2011 року масові протести проти роботи шахти Conga захлиснули північний регіон Перу Кахамарку, вони переросли у страйк і зіткнення з поліцією.

Економіка Перу дуже залежить від видобувної промисловості. Перу вважається найбільшим у світі виробником срібла, другою країною з виробництва цинку, третьою - з видобутку міді та олова, четвертою - щодо свинцю і шостою - з видобутку золота. !zn

Читайте також:

У Перу в результаті землетрусу поранено не менше 150 осіб

Перу визнала незалежність Палестини


Президент Перу просить Обаму повернути скарби, вивезені з «Мачу-Пікчу»