У наступному році Україна має намір вивезти всі залишки високотоксичного меланжу до Росії

28 грудня 14:56

Згідно з державною програмою, у 2013 році Україна утилізує майже 60 тисяч тонн ракет і боєприпасів, а решту 6 тисяч тонн високотоксичного меланжу - окислювача для ракетного палива - вивезе в Росію.

 

У 2013 році Україна має намір завершити вивезення та утилізацію меланжу - токсичного компонента ракетного палива. Решту запасу - понад 6 тисяч тонн - буде вивезено до Росії.

«У наступному році, згідно з державною програмою утилізації, передбачається утилізувати 58 400 тонн ракет і боєприпасів. Крім того, планується звільнити територію держави від залишків меланжу, який на сьогоднішній день складає більше 6 тисяч тонн», - повідомив сказав заступник міністра оборони Володимир Можаровський.

Він нагадав, що з 2008 року було утилізовано понад 160 тисяч тонн ракет і боєприпасів. А в 2012 році для утилізації до Росії було вивезено понад 2 тисячі тонн меланжу.

Як зазначив Можаровський, виконання програми утилізації дозволить зменшити витрати на утримання збройних сил України.

Меланж - це високотоксичний окислювач палива для ракет середньої та малої дальності. На складах Міністерства оборони цей окислювач значиться під маркою АК-20К. Він є концентрованою азотною кислотою - не менш як 74 відсотків складу. Легколетюча сполука червоного чи жовтого кольору.

Навіть незначне потрапляння меланжу в атмосферу призводить до серйозних і незворотних наслідків для живого організму. Оскільки його гранично допустима концентрація 0,005 (одна п'ятитисячний) мг/л, усього кілька вдихів парів меланжу можуть виявитися згубними для організму. !zn

Читайте також:

В Україні знищили останню ядерну ракету

Україна збільшує залежність від російського ядерного палива

Новий міністр оборони пообіцяв Україні престижну армію майбутнього

Росія повертається до виробництва залізничних ракетних комплексів, від яких відмовилася в 2005 році