У Москві створено Український конгрес Росії

24 листопада 11:53

Основною метою організації є об'єднання українських організацій Росії по відродженню, вивченню, розвитку та поширення української культури, розвитку національної самосвідомості, захист їх законних прав та інтересів, налагодженню тісних зв'язків українців зі своєю етнічною батьківщиною - Україною, а також з українцями, які проживають в інших країнах світу.

 

У Москві створено загальноросійську громадську організацію «Український конгрес Росії» (УКР). Таке рішення одноголосно було підтримано на установчому з'їзді організації, який пройшов 24 листопада в Українському культурному центрі в Москві. На з'їзд було делеговано 58 делегатів з різних регіонів Росії. Головою УКР обрана Любов Дяченко.

За її словами, відразу після з'їзду пакет документів буде поданий в міністерство юстиції Росії для реєстрації організації.
Як зазначається в статуті УКР, основною метою організації є об'єднання українських організацій Росії по відродженню, вивченню, розвитку та поширення української культури, розвитку національної самосвідомості, захист їх законних прав та інтересів, налагодженню тісних зв'язків українців зі своєю етнічною батьківщиною - Україною, а також з українцями, які проживають в інших країнах світу.
Крім цього УКР намір сприяти вивченню, збереженню і популяризації культурних досягнень українців Росії, а також сприяти в підготовці наукових і педагогічних кадрів в галузі науки україністики в Росії і за кордоном.
Серед завдань УКР визначено сприяння збереженню і розвитку історичного, культурного та духовної спадщини українського народу, збереження, вивчення, та популяризації української мови серед українців Росії.
УКР намір сприяти широкому доступу громадян РФ усіх національностей до культурної спадщини українського народу, а також сприяти відродженню та розвитку народних промислів, ремесел, традицій українського народу.
УКР намір взаємодіяти з органами влади РФ в питаннях задоволення національно-культурних потреб громадян українського походження.
Як повідомлялося, 26 травня в Москві ухвалено рішення про створення Українського конгресу Росії (УКР) - всеросійської організації української громади в РФ. Головою правління УКР, до якого увійшло 13 осіб, обрана Дяченко.
18 травня Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію Об'єднання українців Росії та виключення його з Єдиного державного реєстру юридичних осіб.
22 травня Міністерство юстиції Росії зареєструвало нову Федеральну національно-культурну автономію «Українці Росії», на установчий з'їзд якої не пустили українських журналістів, а українська діаспора заявляла, що нова організація створюється без її відома. ! Zn
Читайте також: