У морзі Боярки у померлих вилучали очі для продажу

28 липня 07:23

У морзі, розташованому на території районної лікарні у Боярці, у померлих вилучали рогівку очей без відома родичів. Про це йдеться у розслідуванні телеканалу «Інтер».

 

Одна з потерпілих - Олена Савостова - розповіла журналістам, що її родичу вилучили рогівку. Вона твердить, що її допитувала як свідка міліція, там же їй повідомили, що здійснювалася ексгумація деяких могил, аби підтвердити факти викрадення рогівки.

«Зовсім недавно, місяць тому, мені подзвонили з міліції і сказали,що у батька були вилучені органи, зокрема очі. Ми на похоронахнічого не бачили. І вони сказали, що ми б не побачили, бо там вставляються ватки і підшиваються повіки. Мені сказали, щосправа заведена не на лікарів лікарні, а на працівників моргу, близько 190 осіб так постраждали», - повідомила мешканка Києво-Святошинського району Олена Савостова.

За деякими даними встановлено близько 200 таких випадків.

Керівник прес-служби управління внутрішніх справ у Київській області Микола Жукович не заперечив факту розслідування справи про незаконну трансплантацію, однак сказав, що через значний резонанс інформація не розголошувалась.

«Кримінальну справу порушено за статтею 143("Порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини")», - повідомив Микола Жукович.

Морг, у якому ніби-то здійснювалися такі операції, розташований на території районної лікарні у Боярці, однак він підпорядкований управлінню судово-медичної експертизи Київської області.

Головний лікар Боярської лікарні Василь Кравченко запевнив, що ніхто із медичних працівників не знав про те, що відбувається, і наголосив, що на території лікарні розміщується два морги, і він як головний лікар несе відповідальність лише за лікарняний.

Як стало відомо, справа розслідується з лютого цього року. Але тільки вчора двом підозрюваним пред'явили звинувачення. За неофіційними даними, медики поставляли вилучені очі у вітчизняні офтальмологічні клініки. Зараз з'ясовується, протягом якого періоду у покійних вилучалися органи і скільки отримували за їх продаж співробітники моргів. Встановлюється і повне коло покупців.

З неофіційних джерел стало відомо, що факти вилучення рогівки встановлені також у Броварах Київської області.

Операція з пересадки рогівки ока у європейських країнах коштує від двох до п'яти тисяч доларів.