У Київському патріархаті нагадали, що під час будівництва Десятинної церкви Москви ще не було

10 червня 11:58

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ-КП) вважають за необхідне відновити Десятинну церкву в Києві і передати її Київському патріархату.

 

«Московського патріархату і Москви, коли цей храм будувався (у Х столітті - ред.), не існувало, ніяких моральних і духовних підстав у цієї конфесії претендувати на цей храм немає», - сказав на прес-конференції у п'ятницю, 10 червня, у Києві голова інформаційного правління УПЦ-КП єпископ Євстратій (Зоря).

«Ми завжди виступали за те, щоб храм було відновлено, не руїни, а церкву. Цей храм рано чи пізно має бути відновлено, а все, що відбувається там після 2005 року, - це вакханалія», - сказав єпископ.

Він також висловив засмучення ситуацією, яка склалася навколо фундаменту Десятинної церкви: «Краще б там були археологічні розкопки, ніж те, що відбувається зараз».

Нагадаємо, що 19 травня конкурсна комісія щодо визначення подальшої долі залишків фундаменту Десятинної церкви у Києві визначила двох переможців конкурсу. Один з проектів, автором якого є Андрій Миргородський, передбачає накриття залишків фундаменту Десятинної церкви «скляним хрестом» та спорудження невеличкої каплиці, другий (автор Ольга Кругляк) передбачає будівництво великої середньовічної церкви.

Комісія запропонувала обом творчим групам об'єднатися для створення спільного варіанту.

А 26 травня біля фундаменту Десятинної церкви невідомі особи розвантажили будівельні вагончики. Головний архітектор м. Києва Сергій Целовальник стверджує, що вони призначені для «археологів».

27 травня голова КМДА Олександр Попов запевнив, що ніякі будівельні роботи на залишках фундаменту Десятинної церкви не будуть проводитися без наявності відповідних дозволів і документації.

Президент України Леонід Кравчук (1991-1994 рр..) і президент України Віктор Ющенко (2005-2010 рр..) просять чинного главу держави Віктора Януковича втрутитися в ситуацію навколо Десятинної церкви в Києві і зупинити будівництво.