У Китаї можуть скасувати обмеження народжуваності

01 листопада 08:40

Пропонується дозволити китайським сім'ям заводити по дві дитини до 2015 року, і повністю зняти обмеження до 2020 року. Експерти вважають, що Китай вже заплатив величезну політичну і соціальну ціну за політику однієї дитини в сім'ї.

 

Впливова китайська дослідницька організація China Development Research Foundation заявила, що Китаю слід почати поступове скасування своєї непопулярної політики однієї дитини на сім'ю та дозволити сім'ям заводити по дві дитини до 2015 року.

Фонд, який має тісні зв'язки з урядом, оприлюднив цю рекомендацію у звіті.

У документі наголошується, що Китай вже заплатив величезну політичну і соціальну ціну за політику однієї дитини в сім'ї.

Згідно зі звітом, вона призвела до соціального конфлікту та високих адміністративних витрат, а також побічно сприяла довгостроковому гендерному дисбалансу при народженні.

У звіті пропонується скасувати всі обмеження на народження дітей до 2020 року.

Китайська влада захищає політику однієї дитини на сім'ю, заявляючи, що вона дозволила запобігти народженню сотень мільйонів людей і допомогла багатьом сім'ям вибратися з бідності.

Програма діє в КНР, де живе п'ята частина всього населення Землі, з 1979 року. Приймаючи її, влада побоювалася, що перенаселення перевантажує земельні, водні та енергетичні ресурси країни. У підсумку законодавчо було закріплено право однієї сім'ї в місті мати лише одну дитину. У селах родина може завести другу дитину за умови, що перша - дівчинка. Існує і ще кілька послаблень. Порушення правил тягне величезні штрафи, а в разі нездатності сплатити його - насильницький аборт.

У результаті багато жінок зазнали примусової стерилізації. За підрахунками правозахисників, за роки дії політики в КНР було скоєно більше 400 мільйонів абортів. Середня кількість дітей, народжених однією жінкою протягом життя, в Китаї знизилося з 5,8 до 1,8. Втім, для національних меншин діють більш м'які правила обмеження народжуваності.

Як вважають у China Development Research Foundation, нинішня демографічна політика призвела до старіння населення Китаю, яке налічує 1,34 мільярда осіб. За даними ООН, до 2050 року трудові ресурси країни скоротяться на 17%. В результаті КНР може зіткнутися з дефіцитом робочої сили з числа молоді, що спричинить зниження темпів зростання економіки. Крім того, за роки обмеження народжуваності значно зріс гендерний дисбаланс. Багато сімей, дізнаючись, що народиться дівчинка, переривали вагітність, бо хлопчик має кращі шанси на успіх у китайському суспільстві. Через це зараз в Китаї на 120 хлопчиків народжується 100 дівчаток. !zn

Читайте також:

У Китаї сповільнився темп зростання населення: всього 74 млн людей за 10 років

Кількість індусів до 2030 року може перевищити число китайців

Шанхай вводить політику «одна родина - одна собака»

Китайський дракон про дві шиї