У Києві відкрили першу мечеть з мінаретом 27 метрів

02 грудня 08:20

Першу в Києві мечеть з мінаретом "Ар-Рахма" (з арабської - милосердя), розраховану на близько 3 тис. віруючих, відкрили на вул.Лук'янівська.

 

"Це не просто мечеть, це такий просвітницький об'єкт, який відкрито для всіх і у будь-який час, ми не обмежуємо відкриття мечеті для тих, хто тільки хоче приходити молитися або тільки для мусульман", - сказав голова духовного правління мусульман України Ахмед Тамім в інтерв'ю "Подробности-ТВ".

На території мечеті є школа і мінарет заввишки 27 м. Щоб люди могли більше дізнатися про іслам, для охочих тут проводитимуть екскурсії та лекції.

Раніше шістидесятитисячна мусульманська громада Києва молилася в будівлі ісламського центру на вул.Дегтярівська.

Мечеть побудована в історичній частині столиці, на вершині гори Щекавиця - в районі з характерною назвою "Татарка". Тут здавна компактно проживали мусульмани, яких називали "татарами". У цьому районі знаходиться мусульманський цвинтар, і на місці самої мечеті раніше були двори мусульман. Перші спроби побудувати мечеть були зроблені ще у 1887 році, у 1913 році був закладений фундамент майбутньої мечеті на вул.Гоголівська, однак Перша Світова і Жовтнева революція перешкодили будівництву. На побудову нинішньої мечеті було потрібно близько 20 років: вперше про неї заговорили у 1991 році, проте дозвіл на будівництво було видано в 2007 році.