У Гарварді видадуть атлас Голодомору

21 листопада 06:17

У Гарвардському університеті до 80-ї річниці Голодомору в Україні підготують спеціальний атлас, який дозволить відобразити масштаби трагедії на картах.

 

Про це розповів доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький.

«Я прийняв пропозицію Гарвардського університету буквально місяць тому брати участь у підготовці атласу Голодомору до 80-ї річниці. Це буде грандіозний атлас. Я запропонував вже кілька десятків карт. На мою думку, важливою картою стануть опубліковані в Україні, США і Росії свідоцтва про конфіскацію всієї їжі, позначені у місцях перебування свідків», - сказав Станіслав Кульчицький.

За його словами, науковці, зокрема, російські, які не вважають Голодомор в Україні геноцидом, серед іншого аргументують, що немає документів про накази забирати всю їжу в українських селян. Український історик переконаний, що не можна не брати до уваги тисячі свідчень тих людей, які розповідали саме про це.

На його думку, «нам потрібно переконати російську громадськість і багато власних громадян у тому, що сталінська каральна акція була справою рук декількох вищих функціонерів».

«Якщо реальна картина Голодомору стане загальновідомою, то пам'ять про нього перестане роз'єднувати людей», - сказав він.

Він також повідомив, що зараз кількість публікацій у всьому світі на тему українського Голодомору вже перевищила 15 000, із них значну частину становлять спогади людей, які пережили цю трагедію.

Нагадаємо, 26 листопада у день пам'яті жертв Голодомору на території Меморіалу пам'яті жертв Голодоморів у Києві за участю керівництва країни, урядовців, інших офіційних осіб, громадськості пройдуть жалобні заходи, зокрема, скорботна хода, покладання квітів до Меморіалу.