У Білорусі засуджено близько 100 учасників «мовчазних протестів»

05 липня 08:28

Наступного дня після нового придушення акцій опозиціонерів, у Білорусі було засуджено майже 100 учасників так званих «мовчазних протестів» проти політики авторитарного президента Олександра Лукашенка.

 

За даними білоруської правозахисної організації «Весна», більшість опозиціонерів у понеділок, 4 липня, було засуджено до адміністративних арештів строком від 5 до 15 діб.

Нагадаємо, що в неділю, 3 липня сотні демонстрантів вийшли на вулиці, протестуючи проти політики Лукашенка плесканням у долоні. Міліція цього разу діяла особливо жорстко, застосовуючи сльозогінний газ і б'ючи учасників акції. Було затримано близько 400 осіб, у тому числі 210 в одному тільки Мінську. 17 затриманих журналістів у ніч на 4 липня було звільнено.

За даними «Весни», у Мінську та інших містах Білорусі перед судами постали близько 140 учасників «мовчазних протестів». Їм інкримінувалося дрібне хуліганство, розпивання алкоголю у громадських місцях та умисне нанесення тілесного ушкодження. Правозахисна організація зазначає, що судові процеси нагадували конвеєр, в обвинувачених не було ніякої можливості довести свою невинність.

За інформацією ЗМІ, 5 діб давали тим, хто визнавав свою провину, від 9 до 15 - тим, хто не визнавав.