У Білорусі випустили на свободу обвинувачених у справі про "плюшевий десант"

17 серпня 18:27

Однак Суряпін і Башарімов залишаються в статусі обвинувачуваних, "оскільки необхідні слідчі дії, зокрема, очні ставки не проведено в зв'язку з відмовою підданих Швеції".

 

КДБ Білорусі звільнив з-під варти фотографа Антона Суряпіна і ріелтора Сергія Башарімова, обвинувачених у справі про так званий "плюшевий десант". Їх запобіжний захід було замінено на підписку про невиїзд.

Коментуючи рішення про звільнення, у КДБ підкреслили, що Суряпін і Башарімов залишаються в статусі обвинувачуваних, "оскільки необхідні слідчі дії, зокрема, очні ставки не проведено в зв'язку з відмовою підданих Швеції". Представники комітету держбезпеки відзначили, що остаточні процесуальні рішення будуть прийняті тільки після з'ясування всіх обставин справи.

Суряпін і Башарімов були затримані в середині липня, після чого їм були пред'явлені звинувачення "в пособництві незаконному перетинанню кордону". Суряпін, як зазначалося, першим розмістив знімки "плюшевого десанту" в інтернеті, а Башарімов здавав житло організаторам акції.

Акція, відома як "плюшевий десант", була проведена співробітниками шведського рекламного агентства Studio Total 4 липня. Співробітники агентства на легкомоторному літаку влетіли в повітряний простір Білорусі з території Литви і розкидали над населеними пунктами плюшевих ведмедиків з гаслами на підтримку свободи слова. Вони не були помічені білоруськими ППО і після завершення акції повернулися на аеродром у Литві.

Білоруська влада спочатку заперечувала факт польоту, проте згодом підтвердила, що порушення повітряного простору мало місце. У зв'язку з інцидентом було звільнено начальника прикордонного комітету і командувача ППО.

В ході розслідування кримінальної справи, порушеної у зв'язку з "плюшевим десантом", КДБ запропонував з'явитися на допит організаторам акції з Studio Total. 14 серпня співробітники агентства розповсюдили відкритий лист, в якому відповіли на пропозицію КГБ відмовою.

Після "плюшевого десанту" відносини між Білоруссю і Швецією значно охололи. !zn

Читайте також:

КДБ Білорусі хоче допитати шведських пілотів за «плюшевий десант»

Білорусів, які допомагали скидати ведмедиків, звинуватили в пособництві «шведським провокаторам» (відео)

«Плюшевий десант» коштував главам силових структур Білорусі своїх постів

Білорусів, які допомагали скидати ведмедиків, звинуватили в пособництві «шведським провокаторам»