У 2012 році було вбито рекордну кількість журналістів за останні 15 років

22 листопада 13:33

За даними Міжнародного інституту преси, найнебезпечнішою країною в цьому році для працівників ЗМІ стала Сирія. В Європі зафіксовано тільки один випадок загибелі журналіста.

 

Міжнародний інститут преси (МІП) назвав 2012 рік рекордним за кількістю вбивств журналістів. Загалом в цьому році у зв'язку з виконанням своїх професійних обов'язків було вбито 119 працівників ЗМІ.

Це найвищий показник із 1997 року, коли інститут почав стежити за загибеллю журналістів по всьому світу, наголошується в доповіді МІП «Death Watch» («Огляд смертності»).

МІП звертає увагу, що хоча в доповідь увійшли і ті репортери, які загинули під час виконання завдання, все ж переважна більшість втратила життя у результаті навмисних вбивств.

Найнебезпечнішою країною для журналістів в 2012 році стала Сирія, де було вбито 36 журналістів, а також десятки волонтерів, які співпрацюють із засобами масової інформації.

На другому місці - Сомалі, де загинули 16 журналістів. МІП підкреслює, що жоден із винних так і не був притягнутий до відповідальності.

Також у список небезпечних для журналістської роботи місць увійшли Мексика (сім убитих), Пакистан і Філіппіни (по п'ять убитих). Крім того, троє працівників преси загинули в Іраку, ще троє - на палестинській території і один у Бахрейні.

У країнах Африки в цілому було вбито 27 журналістів, з них 16 у Сомалі, п'ять у Нігерії, чотири в Еритреї та по одному в Танзанії та Анголі.

26 журналістів було вбито у країнах Азії. В тому числі сім - в Індонезії (п'ять з них загинули в авіакатастрофі під час виконання завдання).

Ще троє журналістів були вбиті в цьому році у Бангладеш і двоє в Індії.

В цілому 22 журналістів було вбито в цьому році у Латинській Америці. Крім Мексики, медіа-працівники гинули у Бразилії, Гондурасі та Колумбії. Четверо журналістів загинули в Перу в автокатастрофі під час виконання завдання. Ще одного застрелили в Еквадорі.

У Європі зафіксували тільки один випадок загибелі журналіста - у Бельгії. !zn

Читайте також:

У київському Палаці спорту загинув журналіст

Гендиректор ВВС подав у відставку через помилку журналістів, що звинуватили в педофілії колишнього політика

Україна увійшла до четвірки країн Європи, що обмежують свободу слова