Термін «сміттєпереробний завод» є термінологічною недоречністю. Таких заводів не існує

01 лютого 12:48

Термін «сміттєпереробний завод» є термінологічним блудом – таких заводів просто не існує. Користувачі такої термінології, очевидно, мають на увазі заводи з переробки вторсировини.

 

Термін «сміттєпереробний завод» є термінологічною недоречністю, термінологічним блудом. Таких заводів просто не існує. Користувачі такої термінології, очевидно, мають на увазі заводи з переробки вторинної сировини, добутої, зокрема, і з побутових відходів.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише доцент кафедри прикладної механіки Національного лісотехнічного університету України Юрій Зима.

Він зазначив, що аналіз фракційного складу відходів свідчить, що, наприклад, зі 100 тис. тонн змішано зібраних відходів можна видобути не більше 3-5 тис. тонн вторинної сировини (3-5%).

«Можна, звісно, напружитися і спробувати видобути більше 5%, однак такий видобуток вторсировини буде нерентабельним, - наголошує автор. - Ним зайнятися могли б лише волонтери, а підприємці можуть погодитися на такий видобуток тільки за умови дотування їх діяльності з публічних бюджетів. З наведеного прикладу випливає висновок, що видобуток вторинної сировини з комунальних відходів, зібраних нашим традиційним способом (з одного нерозділеного потоку змішаних відходів - на кінці «труби»), - невдячний сізіфів труд».

За словами Зими, на сучасному ринку можна натрапити на пропозиції будівництва сортувальних ліній/станцій для змішаних відходів. Однак високі видатки функціонування таких підприємств, мізерні ефекти видобутку вторинної сировини і низькі ціни на неї примушують підвищувати ставки збирання та знешкодження відходів (тарифи), а також шукати «спонсорів» від влади (дотацій).

Тому, на переконання автора, для видобутку вторинної сировини з комунальних відходів ефективним є їх роздільне збирання безпосередньо біля джерел їх утворення, що поступово і безперервно впроваджується у цивілізованих країнах світу. Найістотніший аргумент на користь впровадження роздільного механізму - те, що всі нові технології видобутку вторинної сировини з твердих побутових відходів (ТПВ) передбачають виключно відбір роздільно зібраних відходів.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Зими ««Труба» чи «чотири потоки»». !zn

Читайте також:

Енергоефективність йде... у сміття?

Незважаючи на протести, Донецька міськрада вирішила побудувати сміттєспалювальний завод

У Києві запрацює сміттєспалювальний завод