Світовий список імпортерів озброєнь знову очолила Індія

19 березня 06:22

Індія очолила список найбільших у світі імпортерів зброї за період з 2007 по 2011 роки. Такі дані містяться у доповіді про постачання військової техніки державами Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру.

 

П'ятірку найбільших імпортерів зброї очолили держави з Азії. Про це йдеться у повідомленні Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (СІПРІ) на основі чергових даних про постачання основних видів звичайних озброєнь і військового обладнання.

База даних інституту охоплює період з 1950 року. В описі тенденцій міжнародних військових трансферів експерти інституту користуються середніми показниками п'ятирічного періоду.

Очолила список найбільших одержувачів зброї, за даними за 2007-2011 рік, як і у попередньому списку СІПРІ (за 2006-2010 роки), Індія. На її частку за останні п'ять років припало 10% глобального імпорту. На другому місці у списку СІПРІ - Південна Корея (6%), за нею йдуть Пакистан (5%), Китай (5%) і Сінгапур (4%).

Помітною тенденцією останніх років експерти СІПРІ називають зниження обсягів китайського імпорту зброї на користь зростання експорту зброї з Китаю. Якщо у 2002 - 2006 роках Китай називали у списку СІПРІ найбільшим одержувачем зброї, то у списку експортерів за 2007-2011 роки країні було віддано четверте місце.

За даними експертів, за останні 10 років обсяги китайських експортних постачань зброї зросли на 95%, що робить його шостим за величиною постачальником зброї у світі. Однак, як зауважують СІПРІ, будь-якого значного прориву на ринку постачань Китай поки не досяг, оскільки зростання експорту відбувається, головним чином, за рахунок постачань у Пакистан.

Як випливає з опублікованого списку СІПРІ, стабільною залишається п'ятірка найбільших країн-постачальників озброєння. Цього року, як і минулого, його очолюють США. Далі йдуть Росія, Німеччина, Франція і замикає список Британія.

«Арабська весна», вважають експерти, здійснила обмежений вплив на постачання зброї, і експорт до країн, охоплених цими подіями. США залишаються основним постачальником як до Тунісу, так і до Єгипту. Російські постачання до Сирії у період з 2007 по 2011 рік, за даними шведських експертів, склали 72% сирійського імпорту.

«Постачання зброї державам, на які вплинула «арабська весна», викликали громадські та парламентські дебати у низці держав-постачальників. Проте, вплив цих дебатів на політику експорту озброєнь досі був обмеженим», - сказав один із співробітників програми СІПРІ щодо постачання зброї Марк Бромлі, коментуючи у повідомленні для преси результати аналізу.

Раніше керівник програм дослідження постачань зброї Стокгольмського інституту миру Пол Холтом, коментуючи дану ситуацію, зазначив, що Україна в останні роки не нарощує обсяги експорту, тому її і перегнали інші країни.

У 2010 році Україна підписала нові довгострокові угоди про постачання зброї до Індії та Іраку. Продаж зброї саме за цими контрактами може повернути Україну у першу десятку світових експортерів зброї. !zn

Читайте також:

США провели випробування «мікрохвильової гармати» для придушення вуличних заворушень (відео)

Імідж української зброї на світових ринках потерпає від корупційних схем

Україна продовжить озброювати Грузію, незважаючи на невдоволення Москви