США звинуватили іранську авіакомпанію в тероризмі

12 жовтня 19:16

Міністерство фінансів США звинуватило приватну іранську авіакомпанію Mahan Air в транспортній і фінансовій підтримці іранських спецслужб, які готували замах на посла Саудівської Аравії. Про це повідомляє Reuters.

 

У заяві міністерства говориться, що Mahan Air надає постійну логістичну підтримку Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), агентом якого є один з підозрюваних у підготовці вбивства Голам Шакура.

Представник КВІР, як повідомляє Agence France-Presse, вже встиг офіційно спростувати свою можливу причетність до подій у США.

Держсекретар США Хілларі Клінтон у свою чергу заявила, що Іран заслуговує категоричного засудження світовою спільнотою своїх дії стосовно саудівського посла, а також за регулярну підтримку міжнародного тероризму і використання насильницьких методів у політиці.

11 жовтня звинувачення в замаху на вбивство саудівського посла в США були пред'явлені двом громадянам Ірану. Крім Г. Шакура спецслужби звинуватили у підготовці вбивства Мансора Арбабсіара - громадянина США з другим іранським громадянством. За версією ФБР, зловмисники планували підірвати посла на території США. Кількість можливих побічних жертв при цьому теракті, як стверджується, не мало принципового значення для організаторів.

Іран категорично відкинув ці звинувачення. Представник Тегерана в ООН Мохаммад Хазаї навіть написав Пан Гі Муну лист зі скаргою на США. М. Хазаї заявив, що його країна засуджує дії США, і назвав висунуті звинувачення політично мотивованими.