США влаштували субкритичний неядерний підземний вибух

07 грудня 14:50

Проти американського експерименту Pollux, під час якого вибухівка детонує навколо радіоактивного матеріалу, виступили мери Хіросіми і Нагасакі.

 

У США успішно провели експеримент Pollux, який є субкритичним неядерним підземним вибухом.

Експеримент, організований співробітниками управління Лос-Аламоської національної лабораторії та лабораторії Sandia, відбувся на полігоні у Неваді.

Під час субкритичного вибуху вибухівка детонує навколо радіоактивного матеріалу, при цьому не досягається критична маса і не починається ланцюгова реакція. Вчені, таким чином, вивчають поведінку плутонію під час впливу на нього вибухівки.

В результаті експерименту дослідникам вдалося зібрати унікальні дані, є найважливішою інформацію для підтримки безпеки і ефективності ядерної зброї США, повідомило Національне управління ядерної безпеки (NNSA).

«Проведення субкритичних експериментів підтримує наші знання на рівні, необхідному для збереження ядерної зброї у безпеці, при цьому не потрібно проводити підземні тести. Я аплодую роботі, виконаній вченими, які здійснили цей експеримент. Досліди, подібні цьому, допоможуть президентові Бараку Обамі говорити про ядерний порядок денний», - заявив адміністратор NNSA Томас Д'Агостіно.

З меншим захопленням експеримент сприйняли в Японії. Мери міст Хіросіма і Нагасакі, постраждалих під час Другої світової війни від атомних бомбардувань США, засудили американський експеримент і направили Бараку Обамі листи протесту.

Мер Нагасакі написав, що проведені США тести йдуть врозріз із прагненням міжнародної спільноти відмовитися від ядерної зброї. У свою чергу, мер Хіросіми звинуватив США в тому, що вони проігнорували думку тих, хто вижив після атомних ударів, і мільйонів інших людей, що хочуть повного знищення ядерної зброї. !zn

Читайте також:

Джон Кеннеді хотів розв'язати Третю світову війну, а також вбити Кастро і Че Гевару

Розсекречено проект: США збиралися влаштувати ядерний вибух на Місяці для залякування СРСР

Після розпаду СРСР Каддафі пропонував Назарбаєву створити першу мусульманську атомну бомбу

Росія погрожує США припинити скорочення ядерних озброєнь