Справа про замах на Путіна може розвалитися

14 серпня 06:34

Ймовірний організатор осередку терористів в Одесі відмовився від свідчень і своєї особи. Підозрюваний побоювався за життя і здоров'я свого батька, який жив у його квартирі в Одесі і був затриманий разом з ним.

 

Підозрюваний в організації замаху на президента РФ Володимира Путіна і главу Чечні Рамзана Кадирова Адам Осмаєв, затриманий на початку року в Україні, відмовився від свідчень, пояснивши це тим, що давав їх під тиском спецслужб.

«Адам відмовився від первісних свідчень, бо давав їх під тиском. До нього застосовувалися жорстокі тортури, наприклад, йому на голову одягали пакет і не давали дихати», - заявив виданню юрист і президент Одеської правозахисної академії Валерій Кочетов, який зараз представляє інтереси дружини Осмаєва.

За даними дружини Осмаєва і її юриста, підозрюваний побоювався за життя і здоров'я свого батька, який жив у його квартирі в Одесі і був затриманий разом з ним.

«Його літній батько дуже хворий, Адам боявся, що він не витримає, тому дав свідчення», - розповіла дружина Осмаєва Аміна.

Між тим, адвокат підозрюваного Олексій Шипко не став коментувати причину, з якої його підзахисний відмовився від свідчень. Він пояснив це тим, що має підписку про нерозголошення матеріалів слідства.

Окрім того, як і раніше залишається складною ситуація з екстрадицією Осмаєва.

Як з'ясувалося, особу обвинуваченого досі ніким не встановлено.

«Людина, яка проходить у справі як Осмаєв, в'їхала на територію України за чужим паспортом, ніяких інших документів у нього немає. Він сам ніколи не підтверджував того, що він Осмаєв, ніяких генетичних експертиз не проводилося, а російська сторона так і не надала слідству ніяких інших підтверджень його особи та громадянства», - пояснив Кочетов.

На думку представників Осмаєва, українські силовики вперто намагаються екстрадувати обвинувачених в Росію через побоювання, що в місцевому суді гучна справа розвалиться.

Вони також побоюються, що якщо суд все ж таки ухвалить рішення про його екстрадицію до Росії, в дорозі Осмаєва можуть убити.

Нагадаємо, 27 лютого російський «Перший канал» повідомив, що спецслужби України і РФ зірвали замах на прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна. За даними телеканалу, терористи готувалися за вказівкою лідера північнокавказьких бойовиків Доку Умарова.

На початку лютого українські ЗМІ повідомили про спецоперацію в Одесі, в ході якої бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа» затримали двох бойовиків, підозрюваних в організації теракту.

На початку січня Головне управління МВС України в Одеській області порушило кримінальну справу за фактом вибуху і пожежі у будинку на вулиці Тираспольській, 24 в Одесі, під час яких загинув 26-річний громадянин Російської Федерації і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану. Третій мешканець зник. За даними ЗМІ, це був Адам Осмаєв. Вибух стався під час виготовлення вибухового пристрою. !zn

Читайте також:

СБУ завершила слідство у справі про замах на Путіна


Організаторів замаху на Путіна звинуватили у тероризмі

«Терористи Путіна» хотіли підірвати Кадирова в одеському Палаці спорту