Сьогодні набуває чинності закон "Про судовий збір", що позбавляє багатьох бажання подавати до суду

01 листопада 09:38

З 1 листопада набуває чинності новий закон "Про судовий збір", який суттєво підвищить витрати тих, хто звертається до суду

 

Згідно з рішенням депутатів державне мито скасовується, однак вводиться судовий збір. Ставки збору виявилися значно вищими, ніж були мита. Якщо раніше витрати прив'язували до неоподатковуваного мінімуму, який становив 17 гривень, то в майбутньому точкою відліку стане мінімальна зарплата на початок року (941 грн.). Також законом істотно збільшується мінімальний і максимальний пороги судового збору. Подорожчає із завтрашнього дня і розмір збору при подачі позову у господарських справах - у 14 разів. Зміни торкнуться також і тих, хто звертається до суду з немайновими суперечками. Так, наприклад, розлучитися стане у 10 разів дорожче.

ZN.UA. Верховна Рада 8 липня узаконила судовий збір. За закон проголосували 238 народних депутатів з 345, що зареєструвалися у залі засідань.

Закон визначає правові засади сплати судового збору, платників, об'єкти і розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Відповідно до закону, судовий збір - це збір, який сплачується на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів. Він включається до складу судових витрат.

Відповідно до закону, платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації та інші юридичні особи, в тому числі зарубіжні, а також фізичні особи-підприємці, які звертаються до суду.

Відповідно до закону, судовий збір стягується за подання до суду позовної заяви, а також іншої передбаченої законодавством заяви, за подання до суду апеляційної та касаційної скарг на судові рішення, заяв про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяв про скасування рішення третейського суду, а також заяв про видачу виконавчого документа на виконання рішень третейського суду, заяв про перегляд судових рішень Верховним Судом України.

Закон встановлює також випадки, коли судовий збір не стягується. Окрім того, в законі визначено ставки судового збору залежно від категорії заяви чи скарги, що подається до суду.