Складено рейтинг найбільш криміногенних районів України

23 лютого 15:06

Найбільш кримінальними регіонами України за статистикою злочинів за 2011 рік стали Крим, Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і Луганська області. У МВС це пояснюють густонаселеністю, напливом «заробітчан» і курортників. Кількість зареєстрованих правопорушень за рік зросла на 3% - до 515,8 тис.

 

Найбільш неблагополучним у кримінальному плані за підсумками 2011 року вважається Крим. В АРК за минулий рік було зареєстровано 19 злочинів на тисячу осіб населення. Слідом за півостровом йдуть промислові регіони - Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і Луганська області. Про це повідомило видання Weekly.ua.

У прес-службі МВС сказали, що ці регіони «лідирують» через густонаселеність, наплив «заробітчан» і курортників.

Кількість зареєстрованих правопорушень в Україні зросла на 3% - до 515,8 тис. При цьому збільшилася кількість тяжких та особливо тяжких - розбоїв, зґвалтувань, убивств.

Нерозкритими залишилися майже 45% злочинів (проти 43% у 2010 році). У розшуку знаходяться 420 убивць, 135 ґвалтівників, 730 розбійників і більше тисячі грабіжників.

Регіони-лідери за окремими видами злочинів:

Волинь

На Волині більше, ніж в інших регіонах, поширена торгівля людьми (16 випадків на 1 млн осіб). Причини: проблеми із зайнятістю населення і близькість до кордону. Часто охочі знайти роботу за кордоном потрапляють в тенета рабства. Торік, наприклад, правоохоронці виявили одне з таких угруповань, очолюване депутатом сільради.

Київ

Київ багато років поспіль утримує пальму першості за кількістю квартирних крадіжок. У 2011-му міліція зафіксувала у столиці понад 4,1 тис. таких злочинів, тобто 1468 випадків на 1 млн осіб.

Одеса

Одеська область - чемпіон з хабарів. Регіон встановив абсолютний рекорд за їхньою кількістю - 157 виявлених випадків на 1 млн осіб. Одеса випередила навіть столицю, де чиновників набагато більше. Вся справа у близькості області до південного кордону. За рахунок хабарів виправляють своє матеріальне становище митники, прикордонники, працівники портів. Так, в лютому був затриманий начальник місцевого митного поста і його підлеглий, які налагодили систему вимагання грошей з вантажоперевізників і брокерів. За кожен контейнер з товаром вони брали від $100 до $1,5 тис.

Буковина

У Чернівецькій області широко поширене фінансове шахрайство (23 випадки на 1 млн осіб). На Буковині періодично затримують валютників, махінаторів з банківськими картками і наперсточників. Розгулу злочинності сприяє безробіття та близькість до кордону, що забезпечує приплив неблагополучного контингенту.

Миколаїв

Миколаївська область - лідер за злочинами з використанням комп'ютерної техніки (10 випадків на 1 млн осіб). Серед них - незаконні операції з чужими банківськими рахунками, крадіжки електронних баз даних і власне хакерські атаки. Про інтернет-втручання в роботу своїх сайтів останнім часом заявляли відразу кілька місцевих електронних видань. А в кінці 2010 року в Миколаєві затримали студента, що поширював спеціальні хакерські програми.

Крим

У Криму найчастіше трапляються злочини на автошляхах (389 випадків на 1 млн осіб). Рух на півострові ускладнено крутими віражами, поганим станом трас і напливом відпочиваючих, що провокує аварії. Найчастіше це ДТП з людськими жертвами, а їх винуватці ховаються від правосуддя.

Херсон

Херсонська область займає перше місце у країні за зґвалтуваннями (23 випадки на 1 млн осіб). В минулому році міністр внутрішніх справ особисто контролював розслідування одного з них: спробу зґвалтування і вбивство 14-річної школярки. Злочин скоїв 31-річний чоловік, який вже відсидів за подібне злодіяння. Розгул ґвалтівників правоохоронці пояснюють безробіттям і наявністю чотирьох виправних колоній на території області.

Харків

Регіон, що вважається кузнею міліцейських кадрів, очолює статистику за кількістю вбивств (97 на 1 млн осіб). Правоохоронці пояснюють цей парадокс близькістю до кордону і високою урбанізацією Харківщини.

Серед найбільш резонансних злочинів останніх років - потрійне вбивство в районі Салтівка, озброєна розправа над місцевим підприємцем і кілька «розчленівок».

Луганськ

У Луганській області найчастіше фіксуються злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків (2040 випадків на 1 млн осіб). Торік місцева влада всерйоз заговорила про загрозливі масштаби наркозалежності в цьому депресивному регіоні після того, як один водій під кайфом врізався у натовп людей.

Донецьк

У Донецькій області найбільш поширені розбої (148 випадків на 1 млн осіб). Донеччина стала лідером за кількістю збройних пограбувань банків. А напад на відділення ПриватБанку у Донецьку, під час якого було розстріляно п'ять осіб, викликав широкий резонанс у країні. Також регіон лідирує у статистиці хуліганських злочинів (330 випадків на 1 млн осіб). Подібні порушення там фіксуються у два рази частіше, ніж у столиці, і у три-чотири рази частіше, ніж у центральних регіонах - на Черкащині та Полтавщині. !zn

Читайте також:

Колишній зам мера Алупки за 17 соток отримав 7 років

Колишньому головному архітектору Ялти дали три роки

Неефективність міліції викликана корупцією та низькою моральністю

Кожен четвертий міліціонер не хоче служити через низьку зарплату