Сирійські повстанці нарахували вже 18 випадків застосування хімічної зброї військами Асада

25 грудня 11:49

Сирійська опозиція стверджує, що отруйний газ використовувався для придушення опору в околицях Дамаску, а також у провінціях Хомс, Хама та Ідліб. За даними повстанців, урядова армія застосовує нові отруйні суміші, які широкій публіці ще не відомі.

 

Сирійські опозиціонери 25 грудня оголосили, що уряд Сирії вже 18 разів застосовував бойові отруйні речовини проти населення країни, пише «Едіот Ахронот».

Згідно з цією інформацією, газ використовувався для придушення опору в околицях Дамаска, а також у провінціях Хомс, Хама та Ідліб. За словами представника опозиції Луая Мукдадія, урядова армія застосовує нові отруйні суміші, які широкій публіці ще не відомі.

Опозиціонери раніше заявляли, що, за попередніми даними, військові використовують так званий «Агент 15» (Agent 15) - газ, що викликає тимчасову сліпоту, параліч, нудоту, слабкість і блювоту, однак вбиває людей тільки за дуже високої концентрації.

До такого висновку вони прийшли, вивчивши симптоми людей, постраждалих під час ймовірної хімічної атаки в одному з передмість Хомса кількома днями раніше. Тоді загинули лише сім осіб, проте багато хто потрапив до лікарень, відчуваючи сильне нездужання.


- Офіційний Дамаск назвав провокацією інформацію про використання хімічної зброї у Хомсі

Сирійський генерал Аднан Сіллах, який перейшов на бік повстанців кілька місяців тому, заявив, що уряд має у своєму розпорядженні «гігантські» арсенали хімічної зброї, яка цілком може бути застосована проти повстанців і мирного населення. За його словами, він був присутній на нарадах, де обговорювалося це питання.

Необхідно відзначити, що незалежних підтверджень застосування хімічної зброї в Сирії поки немає. Уряд цієї країни не раз заявляв, що ні за яких обставин не буде використовувати подібні озброєння проти власних співгромадян.

Раніше країни Заходу, включаючи США, попереджали Башара Асада, що застосування хімічної зброї стане тією межею, за якою може розпочатися військова операція проти сирійського режиму.

У той же час, офіційний Дамаск називає інформацію про використання сирійськими військовими хімічної зброї проти опозиціонерів у місті Хомс провокацією, спрямованою на створення приводу для іноземного вторгнення в цю країну. !zn


Читайте також:

Армія Асада застосувала хімічну зброю проти повстанців у Хомсі

NBC: Сирійська армія приготувала авіабомби з зарином і чекає наказу Асада про початок бомбардувань

США втрутяться у сирійський конфлікт, якщо Дамаск застосує хімічну зброю

Росія не буде постачати зброю до Сирії до врегулювання ситуації в країні