Семиноженко вважає «абсурдною» логіку держзамовлення Табачника

29 серпня 09:29

Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко вважає абсурдним рішення про 20% скорочення держзамовлення на підготовку фахівців у сфері ІТ, яка сьогодні дає до 3% ВВП.

 

«Останнім часом українські ІТ-компанії дедалі частіше змушені залучати до виконання своїх замовлень працівників з інших країн. Це абсурд: працюючи на експорт, імпортувати робочу силу. Ще більшим абсурдом виглядає рішення про 20% скорочення держзамовлення на підготовку фахівців у сфері ІТ, яка сьогодні дає до 3% ВВП, а до 2015 року може сягнути 8% ВВП. Виходячи з прогнозних розрахунків темпів зростання вітчизняної ІТ-індустрії (35 - 40% на рік), до 2015 року з’явиться 168500 нових вакансій, з них 106 тис. в експорті, 62,5 тис. на внутрішньому ринку. Дефіцит фахівців щонайменше 91 тис., а якщо врахувати нинішній стан системи освіти, дефіцит складе майже 75%», - заявив В.Семиноженко в інтерв’ю газеті «Урядовий кур’єр»

Також В.Семиноженко повідомив, що рівень випускників ІТ-спеціальностей низький, бо українські навчальні заклади не мають можливості дати кращої освіти.

«За оцінкою профільних асоціацій, лише приблизно 10 - 15% випускників ІТ-спеціальностей відповідають вимогам ринку і тому відразу влаштовуються працювати за фахом. Іншим доводиться довчатися або самостійно, або за рахунок роботодавця. Причина в тому, що в освіті існує власна система розробки освітніх стандартів, яка формується відповідно не до вимог ІТ-галузі, а до можливостей і потреб ВНЗ», вважає голова держагентства.