Щороку в Україні заарештовують 60 тисяч осіб

01 липня 08:50

В останні роки Україна стала лідером серед країн Європи за кількістю арештів. Про це заявила сьогодні уповноважений з прав людини Ніна Карпачова під час міжнародної конференції "Проблеми застосування практики європейського суду з прав людини у правовій системі України".

 

"Щорічно у нас заарештовують майже 60 тисяч осіб. При цьому тільки 10 тисяч, або кожний шостий, надалі звільняються з-під варти", - зазначила Н.Карпачова.

За її словами, у 53 своїх рішеннях Європейський суд констатував порушення Україною закріпленого устатті 5 Конвенції права на свободу та особисту недоторканність. "Ця проблема накопичилася десятиліттями у нашій державі", - сказала вона.

За словами омбудсмена, щоб зупинити системні зловживання правом на арешт Європейському суду довелося вдатися до крайніх заходів - прийняти 10 лютого пілотне рішення у справі "Харченко проти України". У цьому рішенні Європейський суд звернув увагу на структурні законодавчі проблеми в Україні і зобов'язав Україну привести національне законодавство у відповідність до Конвенції.

На думку омбудсмена, для усунення порушень статті 5 Конвенції необхідно прийняти новий Кримінально-процесуальний кодекс. "Зокрема, потрібно запровадити такий запобіжний захід, як домашній арешт", - вважає вона.

Також, на думку Н. Карпачової, необхідно підвищити рівень санкції позбавлення волі від трьох до п'яти років.