СБУ завершила слідство у справі про замах на Путіна

24 липня 07:05

Обвинувачені в підготовці замаху на Путіна Осмаєв і Пьянзін прочитають всі матеріали кримінальної справи, розслідування якої завершила СБУ, і Генпрокуратура України затвердить обвинувальний висновок, справа буде направлена ​​для розгляду по суті в один із судів Одеси. Завдяки свідченням Осмаєва, "українська" частина звинувачень, пред'явлених йому, була ще більш посилена і переважила "російську", тому питання про його екстрадицію відпало.

 

Служба безпеки України (СБУ) завершила розслідування гучної кримінальної справи проти чеченця Адама Осмаєва, який підозрюється в організації замаху на президента Росії Володимира Путіна, повідомив "Коммерсант".

"20 липня обвинувачені Осмаєв і його передбачуваний спільник громадянин Казахстану Ілля Пьянзін почали знайомитися з матеріалами своєї кримінальної справи", - пише видання з посиланням на СБУ.

На думку учасників розслідування, дана процедура не займе багато часу, оскільки фігуранти справи визнають свою провину, а більшу частину зібраних слідством доказів фактично надали йому самі.

Після того як Осмаєв і Пьянзін прочитають всі матеріали і Генпрокуратура України затвердить обвинувальний висновок, справа буде направлена для розгляду по суті в один із судів Одеси.

Завдяки свідченням Осмаєва, "українська" частина звинувачень, пред'явлених йому, була ще більш посилена і переважила "російську", тому питання про його екстрадицію відпало.

У будь-якому випадку, як пояснив начальник прес-служби Генпрокуратури України Юрій Бойченко, до того моменту, поки обвинуваченому не винесе вирок суд першої інстанції і вирок не набуде законної сили після його оскарження.

Газета зазначає, що терорист міг би офіційно оформити договір з українськими правоохоронцями про свою неекстрадицію до Росії в обмін на свідчення, але він трохи поквапився.

"У новому Кримінально-процесуальному кодексі України передбачено домашній арешт і досудові угоди з обвинуваченими, однак новий кодекс почне діяти тільки з 19 жовтня", - пояснив у розмові з Бойченком.

Між тим, на думку джерел у Генпрокуратурі України, питання про екстрадицію Осмаєва після вироку знову ж буде вирішувати суд, і в обвинувачуваного навіть при відсутності угоди є непоганий шанс відсидіти весь термін в українській в'язниці.

"Якщо чеченцеві вдасться переконати суддю в тому, що на батьківщині існує реальна загроза його життю або його переслідують з політичних мотивів, він може розраховувати навіть на політичний притулок", - зазначив співрозмовник.

- Україна може передати Росії підозрюваних у підготовці замаху на Путіна

Як повідомлялося, 4 лютого в Одесі в ході спеціальної операції було затримано злочинців, які перебували у міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються в скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. Під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадаєв і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Пьянзін. Генпрокуратура України направила кримінальну справу, порушену раніше органами МВС за ст. 263 КК України ("незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"), для розслідування у слідчий відділ УСБУ Одеської області.

На місці пожежі були знайдені елементи саморобних вибухових пристроїв. Отримавши при інциденті травми І.Пьянзін був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їхньої групи був Осмаєв (його затримали в Одесі в лютому).

27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що російські і українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих в Одесі, які готували замах на прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна після президентських виборів у РФ.

Генеральна прокуратура України отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу Осмаєва, підозрюваного у причетності до підготовки замаху на Путіна.

У березні 2011 року свідчення підозрюваних дозволили порушити щодо затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України ("створення терористичної організації"), ст. 14, ст. 258 КК України ("підготовка теракту"). !zn

Читайте також:

«Терористи Путіна» хотіли підірвати Кадирова в одеському Палаці спорту

Екстрадиція Осмаєва може затягнутися на кілька місяців


Затримані в Одесі терористи бояться повертатися в Росію

В Одесі затримали двох чеченських терористів