СБУ: Стрєлко просив переслати до США конфіденційні дані

14 лютого 10:01

Фахівці Держагентства з управління Зоною відчуження вже вивчили питання і прийшли до висновку, що документи, які просив переслати академік Володимир Стрєлко до США, є конфіденційною власністю держави.

 

Документи, які просив переслати директор Інституту сорбції та ендоекології НАНУ Володимир Стрєлко до США, є конфіденційною власністю держави і їх не може бути передано третій стороні. Про це заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

У грудні співробітники СБУ отримали інформацію, що академік Стрєлко просить підлеглих пересилати йому всю робочу інформацію електронною поштою. Цим зацікавилися, оскільки ця наукова установа спільно з держпідприємством «Чорнобильська АЕС» проводила на державні гроші роботи в Зоні відчуження.

«Відповідно до законів України, вся наукова інформація, а також результати досліджень, які були отримані у зоні радіоактивного забруднення, є власністю нашої держави. І можуть бути використані лише з дозволу Кабміну», - заявила Остапенко газеті «Сегодня».

Як стало відомо, фахівці Держагентства з управління Зоною відчуження вже вивчили питання і прийшли до висновку, що «документи, про які йде мова, є конфіденційною власністю держави і не можуть бути передані третій стороні».

«На думку вчених, це може завдати шкоди науково-технічному потенціалу нашої країни», - сказала керівник прес-служби СБУ.

Ще не встановлено, чи виконали співробітники інституту вказівки свого директора і чи отримав він запитувані матеріали. Окрім того, не можна стверджувати, що академік передавав інформацію американцям.

«Зараз йде перевірка», - сказала Остапенко.

Нагадаємо, академік Стрєлко заявив ZN.UA, що СБУ підозрює його у витоку за кордон таємної інформації. Вчений стверджує, що дії СБУ були інспіровані його недоброзичливцями. За його словами, раніше йому доводилося відстоювати інститут у боротьбі з рейдерами, які також залучали на свою сторону силовиків.

Читайте також:

Підозрюваного у шпигунстві вченого звинуватили в тому, що ставив досліди на колегах

СБУ підозрює академіка НАН України у шпигунстві

Затвірник мимоволі, або Як український академік став «американським шпигуном»