Румунський колега Табачника подав у відставку після звинувачень у плагіаті

16 травня 07:48

Міністра освіти Румунії впіймали на копіюванні кількох наукових праць японських і тайваньських вчених. Ввічливі японці жалкують про те, що трапилося, але «це була копія нашої наукової праці».

 

Новий міністр освіти Румунії Іоан Манг, звинувачений кілька днів тому у плагіаті, написав прохання про відставку. Він аргументував свій відхід небажанням негативно вплинути на імідж уряду до з'ясування обставин навколо звинувачень на свою адресу.

Прем'єр-міністр Віктор Понта відставку прийняв, призначивши виконуючим обов'язки міністра освіти професора математики Лівіу Попа.

«Я прийняв прохання про відставку міністра Іоана Манга, щоб він зміг без «адміністративного пресингу» захистити своє ім'я та відновити справедливість», - заявив журналістам румунський прем'єр. Віктор Понта висловив при цьому припущення, що «коріння інсинуацій про плагіат екс-міністра освіти мають політичне підгрунтя і ведуть до політичних суперників Соціал-ліберального союзу - Ліберально-демократичної партії та Демократичного союзу угорців румунських».

Раніше у румунських ЗМІ з'явилася інформація зі звинуваченнями у плагіаті міністра освіти Іоана Манга. Він підозрюється у копіюванні кількох наукових праць японських і тайваньських вчених.

Журналісти румунського новинного порталу hotnews.ro наводять у підтвердження звинувачень слова японського автора одного з наукових праць в галузі IT-технологій Такеші Шімояма. «Ми шкодуємо про те, що трапилося, але, прочитавши працю пана Манга, переконалися, що це була копія нашої наукової праці», - заявив японський учений.

В даний час справа про плагіат знаходиться на розгляді в Академії наук Румунії, а також у румунській Національній раді з етики при агентстві з наукових досліджень. Рішення має бути винесено впродовж 90 днів. Якщо звинувачення підтвердяться, Іоанн Манг може позбутися всіх учених ступенів.

Нагадаємо, що президент Угорщини Пал Шміт подав у відставку 2 квітня цього року після того, як угорська преса викрила його у плагіаті. 30 березня цього року Шміта було позбавлено наукового ступеня за невідповідність написаної ним роботи професійним та етичним критеріям.

Раніше викритого в плагіаті екс-міністра оборони ФРН Карла-Теодора цу Гуттенберга оштрафували на 20 тис. євро за порушення авторських прав. Цу Гуттенберг подав у відставку зі своєї посади 1 березня 2011 року. До цього він відмовився від наукового ступеня кандидата наук, а потім і університет Байройта позбавив екс-міністра кандидатського ступеня.

Українські політики також були неодноразово викриті у плагіаті без будь-яких наслідків для них. !zn

Читайте також:

Міністру культури Кулиняку сподобалися роздуми в книгах Януковича

За плагіат - у відставку

Президента Угорщини позбавили докторського ступеня за плагіат

Ученим можеш ти не бути, але кандидатом стати зобов'язаний