РПЦ наблизить вибори патріарха до "прояву волі Божої"

26 листопада 07:38

У Російській православній церкві розробили нормативний акт, що визначає процедуру обрання патріарха. На вибір архієрейського собору представили чотири сценарії.

 

Вперше в історії Російської православної церкви розроблений документ, що регламентує процедуру виборів її предстоятеля.

У документі представлені чотири варіанти сценарію обрання, один з яких повинен бути схвалений Архієрейським собором - вищим органом церковного управління - в 2013 році, пише «КоммерсантЪ».

Розробники документа особливо наголосили на важливості таємного голосування при виборах патріарха.

«Це не тільки відповідає сформованій історичній практиці, але і яскравіше підкреслює прояв волі Божої через учасників Помісного собору. При відкритій формі голосування вибори стають вразливими щодо можливого впливу зовнішніх сил на рішення собору, тиск на окремих делегатів, що неприпустимо», - сказано у пояснювальній записці.

Проект документа під назвою «Процедура і критерії обрання Патріарха Московського і всієї Русі» був прийнятий пленумом Міжсоборної присутності РПЦ.

Розробники запропонували чотири варіанти виборів. У першому випадку патріарх обирається Помісним собором з кандидатів, представлених архієрейським собором. Кандидатом у патріархи може стати будь-який архієрей, і кількість претендентів не обмежується. Архієрейський собор з їхнього числа рейтинговим голосуванням відбирає трьох претендентів. А вже з них члени Помісного собору таємним голосуванням обирають патріарха.

Згідно з другим варіантом, патріарх обирається, навпаки, архієрейським собором з кандидатів, представлених Помісним собором.

Третій варіант передбачає обрання патріарха архієрейським собором з кандидатів, визначених самим архієрейським собором.

У четвертому варіанті патріарх обирається Помісним собором з кандидатів, представлених архієрейським собором. Цей варіант ідентичний першому за винятком того, що Помісний собор може висунути додаткового кандидата. Саме за таким сценарієм пройшли останні вибори патріарха.

Проект документа у РПЦ називають історичним. Раніше в церкві був відсутній нормативний акт, що визначає процедуру обрання патріарха.

«Архієрейському собору перед кожними виборами доводилося розробляти процедуру, тому що вона не прописана ані в статуті, ані в інших документах РПЦ», - пояснив заступник керуючого справами Московської патріархії архімандрит Сава Тутунов.

Згідно зі статутом Російської православної церкви, кандидатом у патріархи може стати архієрей РПЦ не молодше 40 років. При цьому він повинен мати вищу богословську освіту і досвід єпархіального управління. Сан патріарха є довічним. !zn

Читайте також:

РПЦ закликала священнослужителів не соромитися дорогих подарунків

Марк Захаров порадив РПЦ викривати не Pussy Riot, а марксизм-ленінізм

У Росії священики міняють на пристроях Apple надкушене яблуко на хрест