Російський письменник-опозиціонер поділився враженнями про Україну: Не дуже хочуть говорити українською

10 жовтня 09:20

Відомий російський письменник, який відвідав в Україні Львів і Севастополь, вважає неправильним, що люди в межах держави "не дуже хочуть" говорити українською. Разом з тим, Акунін впевнений, що "навряд чи правильно змушувати людей це робити".

 

Відомий російський письменник Борис Акунін (Григорій Чхартішвілі), який відвідав в Україні Львів і Севастополь, відзначає, що ці міста - як різні країни, і вважає неправильним, що люди в межах держави "не дуже хочуть" говорити українською.

"У мене вийшло так, що в минулому році я був в Україні у двох місцях, дуже не схожих один на одного, - Севастополі і Львові, бо мені це було потрібно для двох різних книжок. І там, і там я був уперше в житті. У мене було відчуття, що я потрапив у дві різні країни. Я зрозумів, яка велика і різноманітна країна Україна. Дійсно, таке відчуття, що це якісь різні країни. Крім написів українською мовою, загального нічого немає. Це цікаво", - розповів Акунін після відвідин України.

За словами письменника, у нього склалося враження, що Севастополь "не российский, а русский город". "І я не знаю, добре це чи погано, чорт його знає, але мені здалося дивним, що люди живуть в межах української держави і якось не дуже хочуть говорити українською. По-моєму, це неправильно", - вважає він .

-Мартинюк визнав, що закон про мови прийняли з порушеннями

Разом з тим, Акунін вважає, що "навряд чи правильно змушувати людей це робити". "Треба знаходити якісь способи, щоб їм це було цікаво, щоб їм це подобалось, щоб їм подобалося відчувати себе українцями, я маю на увазі бути українськими громадянами, щоб їм подобалося говорити цією мовою, читати літературу тощо. Ось в цьому, мені здається, є недоліки - саме в цій роботі. Втім, це дуже поверхневий погляд, і, можливо, я помиляюся", - ділиться своєю думкою письменник.

Він також висловив побажання відвідати Київ, де ніколи не був. "Але життя моє побудовано таким чином, що я їжджу кудись, якщо мені це потрібно для моєї роботи, для справи. Якщо мене якийсь сюжет або якась тема заведе в Україну, у Київ, я, звичайно, туди поїду" - запевнив Акунін.

3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їхня чисельність перевищує 10%.

Відзначимо також, що у вересні в Конституційний суд України надійшло звернення Львівської міськради щодо офіційного тлумачення перехідних положень закону «Про основи державної мовної політики». !zn

Читайте також:

Російська мова отримала регіональний статус в Донецьку

Румунська мова незабаром стане регіональною в ряді сіл Закарпаття

Депутатів парламенту Криму шокували виступами кримськотатарською мовою (ВІДЕО)

Філарет впевнений, що Росія знищує українську мову, щоб знищити державу