Росія вимагає від Латвії пояснень з приводу референдуму щодо російської мови

19 лютого 15:00

Москва вимагає від Риги пояснень, чому на референдумі з російської мови не було російських спостерігачів.

 

Латвія проігнорувала свої міжнародні зобов'язання, відмовившись надати делегації Громадської палати Росії статус спостерігачів на референдумі щодо статусу російської мови. Про це йдеться в заяві офіційного представника МЗС Росії Олександра Лукашевича, розміщеній на сайті відомства.

«Проведення в Латвії всенародного голосування з внесення до Конституції країни мовних поправок демонструє серйозність цієї проблеми. Висока активність на референдумі громадян Латвії, які вважають російську мову рідною, наочно свідчить про їх незгоду з курсом на побудову моноетнічного суспільства», - зазначив Лукашевич.

Крім того, в російському МЗС вважають, що підсумки референдуму далеко не повною мірою відображають настрої в країні. «Це пов'язано з тим, що права на висловлення своєї думки були позбавлені 319 тис. осіб т.зв. «негромадян», навіть незважаючи на те, що багато хто з них народилися або проживають у Латвії тривалий час», - констатував російський дипломат.

«Сподіваємося, що голос російськомовного населення Латвії буде почуто як керівними колами цієї держави, так і міжнародними організаціями, покликаними забезпечити виконання загальноприйнятих норм у сфері дотримання законних прав та інтересів національних меншин», - резюмував Лукашевич.

Як повідомлялося, на референдумі 18 лютого латвійці відмовилися надати російській мові статус другої державної. Проти проголосувало 821 722 виборці або 74,8%, за - 273 347 або 24,88% громадян. У референдумі брало участь 1098593 людини або 70,73% громадян з правом голосу. !zn

Читайте також

Партія регіонів «узаконить» російську мову до парламентських виборів

Глава кримського парламенту пообіцяв боротися з
«засиллям» української мови

Регіонали знову хочуть ввести в дитсадках російську мову


КСУ дозволив використовувати в судах російську мову