Росія скасувала техогляд для нових автомобілів

16 червня 07:42

Держдума Росії прийняла у третьому, остаточному читанні закон про передання обов'язкового техогляду з ведення МВС комерційним техцентрам, про скасування цієї процедури для нових автомобілів та укладання договору про страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ) лише за умови проходження ТО.

 

Окрім того, у найближчі два роки автомобілісти зможуть обрати один із двох варіантів проходження техогляду - на діючих станціях ТО за 700 рублів або у нових техцентрах за ще не визначену вартість, яка, як очікується, буде у два або навіть три рази вищою.

За ухвалення закону проголосували 317 депутатів, проти - 59, утримався - один.

Президент РФ Дмитро Медвєдєв доручив до 1 липня 2011 року підготувати пропозиції про істотне спрощення процедури техогляду транспортних засобів або про повне його скасування. На прес-конференції 18 травня Медвєдєв заявив, що техогляд потрібно вивести "з-під міліції і зробити максимально простим", наприклад, поєднавши його з технічним обслуговуванням та укладенням договору ОСАЦВ, обов'язкового для всіх. За його словами, таке рішення дозволить перетворити цю процедуру на досить формальну.

Законопроект про передання функції техогляду транспортних засобів від ГИБДД комерційним структурам Держдума прийняла в першому читанні на початку липня 2010 року. Майже через рік вдалося, нарешті, узгодити остаточний текст законопроекту про техогляд, друге читання якого неодноразово переносилося і відбулося у вівторок, 14 травня.

Нагадаємо, в Україні також неодноразово пропонували скасувати техогляд. Зокрема, на даний момент Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект, внесений до парламенту президентом України Віктором Януковичем. Документ передбачає, зокрема, скасування обов'язкового техогляду для легкових автомобілів, які не використовуються в комерційних цілях.