Росія буде домагатися надання російській мові офіційного статусу

29 лютого 07:42

Росія має намір домагатися визнання російської мови державною, регіональною або офіційною скрізь, де росіяни проживають в масовій кількості.

 

Росія буде домагатися від Євросоюзу надання офіційного статусу російській мові. Про це заявив заступник голови уряду РФ Дмитро Рогозін.

«Російську мову має бути визнано державною, регіональною або офіційною скрізь, де росіяни проживають у масовій кількості. Ми будемо домагатися надання російській мові офіційного статусу в Євросоюзі, де живе кілька мільйонів російськомовних», - сказав він.

За його словами, необхідно сприяти збереженню, розвитку і розширенню викладання російською мовою у школах і вишах, особливо там, де існує небезпека згортання цих програм, загрозливе для національної ідентичності співвітчизників.

Росія і в цілому продовжить стежити за дотриманням прав та інтересів росіян, які проживають за кордоном, підтвердив він.

«Безкарну русофобію і дискримінацію, гоніння на російську культуру і переписування російської історії на вгоду ідеології - все це необхідно припиняти», - додав Рогозін.

На думку віце-прем'єра, необхідно прагнути до того, щоб російська діаспора за кордоном стала не менш впливовою, аніж вірменська або єврейська.

Віце-прем'єр вважає, що результати минулого 18 лютого референдуму у Латвії, на якому 74,8% висловилося проти надання російській мові статусу другої державної, свідчить про те, що Росія у даний час надає недостатню підтримку співвітчизникам. !zn

Читайте також:

Російська мова у Латвії не буде ні державною, ні регіональною, - прем'єр

Партія регіонів «узаконить» російську мову до парламентських виборів

В Одесі російську мову хочуть зробити другою державною