"Регіони" подали законопроект про зміну мови на телебаченні

29 серпня 10:39

Телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин. Так вважають автори законопроекту «Про засади державної мовної політики» народні депутати Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко.

 

Відповідний законопроект № 9073 вони зареєстрували в парламенті 26 серпня 2011 року. Зокрема у п.3 ст. 24 «Мова засобів масової інформації і видавництв» йдеться про те, що «телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин, мовами міжнародного спілкування та іншими мовами, - як однією, так і кількома мовами. Обсяги загальнодержавного, регіонального і місцевого мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин мають відповідати чисельності мовних груп і визначаються самими мовниками».

Крім того, автори проекту впевнені, що трансляція аудіовізуальних творів повинна здійснюватися мовою оригіналу або із дублюванням, озвученням чи субтитруванням державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин на розсуд ТРО.

При наявності технічних можливостей телерадіоорганізації здійснюють трансляцію аудіовізуальних творів кількома мовами, забезпечуючи вільний вибір для споживачів мови цих творів.

Щодо мови друкованих ЗМІ, то вона, на думку авторів, має визначатися засновниками відповідно до установчих документів.

Наразі згідно з діючим законом «Про телебачення і радіомовлення України» для загальнонаціонального мовлення частка ефірного часу, коли мовлення ведеться українською мовою, має становити не менше 75 % загального обсягу добового мовлення.

Нагадаємо, в лютому відсоток мовлення українською мовою НТКУ зменшила з 95% до не менше 75% загального обсягу добового мовлення.