Рада проголосувала проти збільшення прожиткового мінімуму

18 травня 08:03

Депутати Верховної Ради відхилили проект постанови Верховної Ради України «Про збільшення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати у 2011 році», підготовлений народним депутатом від фракції НУНС В'ячеславом Кириленком.

 

На думку автора проекту постанови, стрімке зростання цін на товари і послуги, особливо на товари першої необхідності, поставило мільйони українців на межу виживання. Встановлені законом України «Про державний бюджет України» прожитковий мінімум і мінімальна заробітна плата не можуть забезпечити мінімальних потреб збереження здоров'я і задоволення соціальних і культурних потреб людини.

В.Кириленко нагадав, що за офіційними даними Міністерства соціальної політики України, фактичний розмір прожиткового мінімуму у лютому 2011 року склав 1054 грн, що на 18% перевищує прожитковий мінімум на цей період, встановлений законом. Фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб склав у лютому 1121 грн, що на 19% більше прожиткового мінімуму у 941 грн, встановленого Законом для цієї категорії населення, який є рівнем мінімальної заробітної плати. Фактичний прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, складав у лютому 843 гривні, що на 11% більше розміру мінімуму, встановленого Законом для цієї категорії населення, який є розміром мінімальної пенсії.

Тенденції стрімкого зростання цін на найнеобхідніші товари і послуги свідчать, що у березні ця різниця була ще більшою. Таким чином, підкреслив депутат, держава порушує гарантоване статтею 48 Конституції України право громадян на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї.

Тим не менше, голова Комітету ВР з питань бюджету Валерій Баранов закликав депутатів відхилити цей проект, оскільки він вимагає додаткових надходжень до державного бюджету. До нього прислухалися депутати фракцій ПР і народної партії, жоден з них за даний проект не проголосував.

У результаті, проект постанови про збільшення прожиткового мінімуму навіть не було включено до порядку денного сесії Верховної Ради.