Рада хоче змусити охочих отримати громадянство вчити українську мову

22 травня 13:29

Щоб отримати українське громадянство, потрібно буде знати українську мову на розмовному рівні (виняток - глухі, сліпі, німі, пенсіонери), а також мати доходи не нижче українського прожиткового мінімуму.Рада прийняла закон про громадські об'єднання

 

Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу урядовий законопроект № 9728-1, який ускладнює процедуру отримання українського громадянства (законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства). "За" на сьогоднішньому пленарному засіданні проголосували 267 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Серед передумов для надання громадянства України законопроект визначає:

- володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування. Ця умова не поширюється на осіб, які мають певні фізичні вади (сліпі, глухі, німі), а також осіб, які відповідно до законодавства України досягли пенсійного віку. Рівень володіння державною мовою, порядок її вивчення, підтвердження рівня володіння державною мовою та видачі відповідного документа встановлюється Кабінетом міністрів України;

- наявність законних джерел існування на рівні не нижче прожиткового мінімуму, встановленого законом в Україні на момент подання особою заяви про прийняття до громадянства України. Ця умова не поширюється на осіб, яким надано статус біженця в Україні або притулок в Україні.

Також законопроектом визначено перелік осіб, які мають громадянство, які не можуть бути прийняті на роботу в органи державної влади і силові структури.

Законопроектом також визначається, що неподання або несвоєчасне подання повнолітнім громадянином України, який добровільно отримав іноземне громадянство, заяви про це і копії документа, що підтверджує отримання ним іноземного громадянства, - тягне за собою накладення штрафу від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 грн ). Ті самі діяння, вчинені службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, - тягне за собою накладення штрафу від 50 до100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що метою його прийняття є необхідність запобігання і скорочення випадків подвійного громадянства. У той же час у Головного науково-експертного управління ВР є кілька зауважень щодо змісту законопроекту. Зокрема, в управлінні сумніваються у доцільності розгляду парламентом законопроекту при наявності на розгляді інших законопроектів (декілька з яких навіть прийняті у першому читанні), які спрямовані на врегулювання аналогічних питань і коригування одних і тих самих статей відповідних законів.

"Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 94 Регламенту Верховної Ради України наявність прийнятого в першому читанні законопроекту, щодо якого внесений проект є альтернативним, є підставою для повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи без включення його до порядку денного та розгляду на пленарному засіданні. Тому Головне управління вважає, що розгляд даного законопроекту неможливй без попереднього рішення юридичної долі вищезгаданих законопроектів, які вже знаходяться на розгляді в парламенті", - йдеться у висновку управління.

Нещодавно парламент направив на доопрацювання законопроект, який відновлює права депортованих з території України нацменшин. Також депутати кілька днів тому врегулювали механізм реєстрації місця проживання фізичних осіб в країні. !zn

Читайте також:

Регіонали мають намір прийняти закон про російську мову у прискореному режимі

У Сімферополі 15 тис. кримських татар вимагають відновлення своїх прав


Єврокомісія відзначила «обмежений прогрес» України у лібералізації візового режиму

Рада прийняла закон про громадські об'єднання

Єврокомісар Фюле похвалив український закон про громадські об'єднання