Рада дозволила приватизацію Гостиного двору

05 липня 11:51

Історичну будівлю 1809 року на Подолі реконструюють у торгово-офісний центр. Як він буде виглядати - невідомо. Ніяких обмежень на проект не передбачено.

 

Верховна Рада (ВР) України виключила Гостинний двір на Контрактовій площі в Києві з переліку пам'яток, які не підлягають приватизації, і тим самим давши "зелене світло" можливій перебудові будівлі і зміні її цільового призначення.

"За" таке рішення проголосували 236 карток народних депутатів більшості у четвер, 5 липня.

Відзначимо, що дана норма була "захована" у Прикінцевих положеннях законопроекту, який стосується соцініціатив президента Віктора Януковича щодо "дешевої" іпотеки (реєстр. № 10557).

"З Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, затвердженого законом України "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" виключити такий об'єкт: Гостиний двір, м.Київ, Контрактова площа", - сказано в документі.

Нагадаємо, в середині весни цього року (26 квітня) Київрада дала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПАТ «Укрреставрація» на Контрактовій площі для реконструкції будівлі Гостиного двору під торгово-офісний центр.

Таке рішення лідер фракції БЮТБ в Київраді Тетяна Меліхова назвала "жахливим", оскільки воно навіть не гарантує відсутність надбудов. "Це попередження не записали, і ось тепер можна надбудовувати, реконструювати тощо", - сказала депутат і припустила: "Я думаю, що це може бути другим Андріївським спуском. Думаю, що як тільки тут почнеться надбудова над дахом Гостиного двору, громадськість обуриться".

Нещодавно глава КМДА Олександр Попов заявив, що цільове призначення Гостиного двору змінено не буде. "Укрекспертиза" - підприємство, яке...15 років має свій офіс на території цього об'єкту. "Укрекспертиза" ініціювала зробити ремонт цього об'єкта, тому що він знаходиться в аварійному стані ... І ні архітектурний вигляд цього проекту ..., ні призначення цього об'єкта ... не зміниться", - пообіцяв Попов.

Зазначимо, що ще у серпні минулого року Кабмін постановою № 1380 виключив будівлю Гостиного двору зі списку пам'яток архітектури, проте це рішення було оприлюднене і набуло чинності лише в січні 2012 року. !zn

Читайте також:

Київрада віддала приватному музею «Платар» в оренду на 49 років вежу Київської фортеці


Захисники Андріївського узвозу вимагають відставки Попова

Урядова комісія не побачила порушень у знесенні будівель на Андріївському узвозі

Захисники Андріївського узвозу вимагають відставки Попова