Прокуратура з’ясувала нові обставини пожежі в будинку перестарілих на Рівненщині

12 липня 10:52

Сьогодні з’ясовано нові обставини загибелі людей в ніч на 10 липня у Дубровицькому районному територіальному центрі соціального обслуговування інвалідів та одиноких громадян, який знаходився у селі Біле. Як виявилося, до пожежі були причетні не тільки літні люди, але й посадові особи геріатричної установи.

 

Нові обставини доповнюють попередню версію трагедії. Управління МНС в області повідомляло, що причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем, а точніше, недопалок, кинутий одним з перестарілих курців.

Однак перевірка, проведена прокуратурою Рівненської області, встановила, що службові особи згаданої установи не забезпечили додержання норм протипожежної безпеки, в тому числі щодо вжиття заходів протипожежного захисту. Вони не вважали за потрібне дотримуватися ряду правил пожежної безпеки. Зокрема, не було установок пожежної сигналізації та пожежегасіння, відповідно до будівельних норм та стандартів, залишалися пошкодженими вогнезахисті покриття будівлі та слабка ізоляція електричних проводів... Про це кореспондентові ZN.UA повідомила прес-секретар прокурора області Людмила Суржик.

Як вже повідомлялося, пожежа забрала життя 16 людей похилого віку. А до районної лікарні було госпіталізовано ще 11 осіб з отруєнням чадним газом та опіками, в тому числі 2 - обслуговуючого персоналу. Стан трьох потерпілих досі залишається важким. Одноповерхова дерев’яна будівля з цегляною прибудовою згоріла майже дотла.

За фактом неналежного виконання службовими особами Дубровицького територіального центру соціального обслуговування своїх обов’язків прокуратура Рівненської області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України («службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки»). Санкція статті не м’яка, але й не досить сувора. Вона передбачає - позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого. розпочато досудове слідство.

А вчора слідче управління ГУ МВС в Рівненській області порушило кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 196 Кримінального кодексу України (необережне знищення або пошкодження майна, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження або загибель людей). Цією статтею передбачено більш м’яке покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

11-12 липня на Рівненщині оголошено дні жалоби.