Прокуратура порушила чотири кримінальні справи через побитих під Українським домом міліціонерів

06 липня 11:50

Прокуратура Києва порушила 4 кримінальні справи за фактом подій, що відбулися біля Українського дому 4 липня.

 

Справи, порушені за результатами розгляду заяв, що надійшли від правоохоронців, щодо надання опору співробітникам міліції та завдання їм тілесних ушкоджень при виконанні ними службових обов'язків, повідомляє прес-служба столичної прокуратури.

За інформацією прокуратури, порушено справу за фактом чинення опору заступнику командира полку ДПС ДАІ при ГУ МВС України в Києві, який намагався зупинити пересування автомобіля на тротуарну частину біля Українського дому, де було скупчення людей (ч. 2 ст. 342 КК України - опір представникові правоохоронного органу). Він намагався не допустити наїзд на людей, що стояли на тротуарі. «До правоохоронця підійшло троє громадян, один з яких сів у цей припаркований автомобіль та продовжив рух, а двоє інших, застосовуючи фізичну силу, відштовхнули правоохоронця, зірвали погони з форменого одягу і стали його утримувати, обмежуючи можливість пересування», - йдеться у повідомленні.

Між «Беркутом» і захисниками української мови почалася бійка біля Українського Дому (відео)


Три інші кримінальні справи порушено за фактами заподіяння тілесних ушкоджень працівникам столичної міліції (ч. 2 ст. 345 КК України - погроза або насильство щодо працівників правоохоронного органу).

В сутичках опозиції з «Беркутом» постраждав Кличко (фото/відео)

В даний час потерпілі правоохоронці перебувають на лікуванні, один - зі струсом мозку, інші - з забоями і тілесними ушкодженнями середньої тяжкості.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада 3 липня прийняла в цілому скандальний закон, який розширює права російської мови в Україні.

Документ встановлює, що державною мовою є українська мова, але дозволяє використання регіональних мов і мов меншин, якщо кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, становлять 10 і більше відсотків від чисельності населення.

Опозиціонери, низка експертів і громадських активістів переконані, що цей законопроект розширює сферу офіційного застосування російської мови, практично прирівнюючи її до державної.

На знак протесту п'ять опозиційних депутатів оголосили голодування проти прийнятого парламентом закону.

Також 3 липня у Києві біля Українського дому відбулася масова бійка працівників спецпідрозділу «Беркут» з учасниками акції на захист української мови. Акція продовжилася і 4 і 5 липня. !zn

Читайте також:

Регіонали мають намір перейменувати міліцію у поліцію, вже й форму нову пошили (фото)

Під Українським домом захисники української мови грають у карти і їдять бутерброди

Опозиція домовилася з «Беркутом». Бійку біля Українського Дому призупинено

Львівські міліціонери вимагали у португальських журналістів півтисячі євро