Присяжні визнали торговця зброєю Бута винним за всіма пунктами

03 листопада 08:09

Федеральний суд присяжних у Нью-Йорку в середу, 2 листопада, визнав росіянина Віктора Бута винним за чотирма пунктами звинувачення у змові з метою вбивства громадян США, незаконній торгівлі зброєю і наданні матеріальної допомоги терористичній організації.

 

Таким був вердикт у справі колишнього офіцера радянських ВПС, який, як припускають, заробив мільярди доларів на міжнародній торгівлі зброєю.


Після триденних слухань колегії присяжних у федеральному суді у Манхеттені знадобилося менше доби, щоб винести вердикт. Бута було визнано винним за всіма чотирма пунктами звинувачення у спробі продажу зброї агентам США, що були нібито членами «Революційних збройних сил Колумбії» (ФАРК). Бут вважав, що покупці будуть, зокрема, використовувати зброю для вбивства американських льотчиків.

Звинувачення надало розшифровки негласно записаних телефонних розмов, зустрічей Бута і його листування, щоб показати, що він поквапився скористатися можливістю заробити мільйони доларів на продажу зброї ФАРК - організації, яку США внесли до списку терористичних. Він був арештований у Таїланді, де зустрічався з агентами, і пізніше був екстрадований до США.

Виступаючи біля будівлі суду, адвокат Бута Альберт Даян, заявив, що операція з арешту Бута була нечесною, і його підзахисний не втрачає надії:

«Він впевнений, що це не кінець, що у нього ще є шанс. Ми можемо направити скаргу судді про те, що вердикт присяжних було винесено всупереч наявним свідченням, ми також можемо оскаржити рішення в апеляційному суді. Але ми розчаровані цим вердиктом».

Бут, який отримав прізвисько «торговець смертю» (за назвою книги, що оповідає про його угоди), майже 15 років займався продажем зброї до країн Африки і Близького Сходу, а також до Афганістану. У 2004 році ООН прийняла резолюцію, що закликає держави-члени заборонити йому транзит через свої території і заморозити активи Бута,

Колишній слідчий ООН у справах про продаж зброї Кеті Остін каже, що задоволена вердиктом:

«Відчуваєш величезне полегшення від того, що справедливість в кінці кінців восторжествувала щодо людини, яка сприяла такій кількості воєн, масових звірств, тероризму. Історія найбільшого торговця зброєю нашого часу завершена».

Щоправда, за словами Остін, вона б воліла, аби Бута судили за його угоди і як військового злочинця, а не за результатами арешту в операції під прикриттям, в якій ніяких продажів зброї не було:

«Сподіваюся, в майбутньому, для тих, хто прийде на зміну Віктору Буту, з'являться жорсткі національні закони, буде сильна міжнародна угода про торгівлю зброєю, щоб подібна діяльність визнавалася злочином, і в судовому процесі також брали участь і жертви».

44-річному Буту загрожує тюремне ув'язнення терміном від 25 років до довічного. Вирок буде винесено в лютому суддею Широю Шейндлін, яка головувала на процесі.