Причиною смерті Оксани Макар став неякісний апарат штучного дихання, - депутат

18 квiтня 06:31

Жертву миколаївських ґвалтівників вбив несправний апарат штучного дихання. Перевірка установи показала, що апарат ШВЛ було придбано з численними порушеннями і він не відповідав встановленим МОЗ вимогам.

 

Депутат Верховної Ради Валерій Коновалюк заявив, що за наявною у нього інформацією головною причиною смерті 18-річної Оксани Макар став неякісний апарат штучного дихання. До нього обпалену дівчину підключили вночі 15-го березня у 3-й миколаївській лікарні.

За словами депутата, апарат працював настільки погано, що пацієнтці просто розірвало легені, після чого її смерть стала справою часу. Перевірка установи показала, що апарат ШВЛ було придбано з численними порушеннями і він не відповідав встановленим МОЗ вимогам.

«На його купівлі миколаївські чиновники непогано заробили, а, отже, побічно винні у загибелі пацієнтки, - уклав Коновалюк.

У миколаївському міському управлінні охорони здоров'я коментувати цю інформацію відмовилися. У самій же лікарні де у перші дні після нападу лікувалася Оксана Макар кажуть, що прилад тут ні до чого.

Фанати убивць Оксани Макар зібрали 100 тис. гривень на їхню підтримку і обіцяють «мститися бидлу, що збунтувалося»

«Наскільки нам відомо, вона померла від набряку мозку і легень, на тлі важкого пошкодження печінки, сепсису і сильних опіків, - говорять в опіковому відділенні 3-ї Миколаївської лікарні. - Ні про який розрив легенів у висновку патологоанатомів сказано не було.

Це не перший випадок, коли миколаївські лікарні викривають у різних схемах із розбазарювання бюджетних коштів. Ще влітку 2010-го КРУ Миколаївської області встановило, що все та сама 3-тя міська лікарня брала участь у фіктивному тендері, через який придбала обладнання на 170 тисяч гривень дорожче його ринкової вартості.

Нагадаємо, Оксана Макар померла 29 березня ц. р. у Донецькому опіковому центрі, де вона перебувала з 16 березня і перенесла кілька операцій, у тому числі ампутацію руки. Однак отримані травми виявилися несумісними з життям.

Оксану Макар знайшли 10 березня у Миколаєві неподалік від будмайданчика у важкому стані - тіло дівчини було обвуглено, але вона могла спілкуватися з міліціонерами та лікарями.

Як з'ясувалося пізніше, Оксану Макар зґвалтували і намагалися спалити живцем троє молодих людей.

Тоді ж було порушено кримінальну справу за фактом замаху на вбивство. Після затримання 11 березня трьох підозрюваних, двох з них було відпущено правоохоронними органами під підписку про невиїзд. Це викликало протести у Миколаєві і великий суспільний резонанс по всій країні, після чого правоохоронці знову затримали підозрюваних.

У Миколаївській області був звільнений прокурор Центрального району та його заступник, від займаних посад також були звільнені заступник начальника слідчого управління та начальник відділу з розслідування злочинів проти життя і здоров'я людини УМВС у Миколаївській області та начальник слідчого відділу Центрального райвідділу міліції Миколаєва. Також через недостатній професіоналізм в ході розслідування справи про зґвалтування Оксани Макар у Миколаєві до відповідальності притягнуто 9 керівників відповідних відомств.

Після смерті Оксани Макар справу проти причетних до скоєння злочину Максима Присяжнюка, Артема Погосяна і Євгенія Краснощока було перекваліфіковано зі статті «замах на вбивство» на статтю «умисне вбивство».

Підозрюваним загрожує позбавлення волі від 15 років до довічного ув'язнення. !zn

Читайте також:

Медики боролися за життя Оксани Макар 40 хвилин після зупинки серця

МВС виступило за посилення відповідальності за згвалтування

Психіатри про миколаївських гвалтівників: ці молоді люди цілком осудні