Прем'єр Японії закликав відмовитися від ядерної енергетики

13 липня 15:04

Японія має побудувати суспільство, яке не залежатиме від атомної енергетики, заявив на прес-конференції в Токіо прем'єр-міністр Наото Кан.

 

Цю заяву він зробив на тлі зростання суспільного невдоволення тривалою кризою на АЕС «Фукусіма-1».

«Ми маємо прагнути до створення суспільства, позбавленого залежності від АЕС. Планово й покроково необхідно знизити ступінь залежності від АЕС і побудувати в майбутньому суспільство, яке могло б існувати і без атомної енергетики. Це той напрямок, яким має піти наша країна», - сказав прем'єр-міністр.

До аварії на АЕС «Фукусіма-1» близько 30% електроенергії Японія отримувала, користуючись своїми атомними станціями. Відповідно до прийнятого минулого року плану розвитку енергетичної політики країни Японія мала до 2030 року довести частку АЕС в енергозабезпеченні до 53%.

Під час землетрусу та цунамі 11 березня цього року відбулося порушення енергопостачання насосів, закачували воду для охолодження реакторів.

Після того, як цунамі вивело з ладу систему охолодження реакторів АЕС, в атмосферу було викинуто 770 тис. терабеккерелей радіації. Це приблизно 15% від рівня витоку, що стався внаслідок катастрофи в Чорнобилі 1986 року.

Нагадаємо, що після аварії на «Фукусімі» Німеччина й Швейцарія вирішили зовсім відмовитися від ядерної енергетики.