Правозахисники звинуватили американські спецслужби в тортурах противників Каддафі

06 вересня 10:57

Лівійців катували, застосовуючи імітацію утоплення, набагато довше, ніж 40 секунд за один раз. Раніше американська влада визнавала, що використовувала цей тип тортур від 20 до 40 секунд, але не більше.

 

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що володіє доказами про невідомі раніше випадки катувань супротивників колишнього лівійського лідера Муамара Каддафі з боку американських спецслужб, в тому числі із застосуванням імітації утоплення.

У доповіді організації йдеться, що з 2003 по 2011 рік американська та британська влада співпрацювала з Каддафі у боротьбі з ісламістськими бойовиками. Зокрема, США і Великобританія затримували супротивників лівійського лідера і потім направляли їх у Тріполі.

"США доставляли Каддафі його ворогів на тарілочці з блакитною облямівкою, до того ж співробітники ЦРУ, судячи з усього, багатьох з них перед цим катували. Схоже, що масштаб порушень адміністрації (колишнього президента США) Джорджа Буша набагато більший, ніж визнавали раніше. Це підкреслює необхідність повноцінного розслідування того, що сталося", - йдеться в заяві автора доповіді Лаури Піттер.

Вона засновує свою доповідь на даних листування представників лівійських спецслужб зі своїми британськими та американськими колегами, отриманими після повалення Каддафі, а також на свідченнях жертв і свідків тортур.

Одне з джерел автора доповіді - Халід аш-Шаріф, якого впродовж двох років тримали у в'язниці ЦРУ в Афганістані, перед тим як передати Каддафі. Тепер він глава лівійської національної гвардії.

За словами іншого колишнього ув'язненого, його катували, застосовуючи імітацію утоплення, набагато довше, ніж 40 секунд за один раз. Раніше американська влада визнавала, що використовувала цей тип тортур від 20 до 40 секунд, але не більше.

У доповіді Human Rights Watch кажуть, що поводження з лівійцями підкреслює нездатність адміністрації Буша бачити різницю між терористами, відповідальними за події 11 вересня 2001 року, і тими, "хто просто бере участь у збройній опозиції проти власного репресивного режиму".

Тим часом у ЦРУ нічого соромного в знайдених документах і опублікованих свідоцтвах не бачать. "Ні для кого не секрет, що Центральне розвідувальне управління співпрацює з іноземними урядами, щоб захистити нашу країну від тероризму та інших смертельних погроз. Це те, що ми зобов'язані робити", - заявила прес-секретар ЦРУ Дженніфер Янгблад.

"А контекст все ж варто переглянути. Наприклад, у 2004 році уряд США переконав Каддафі відмовитися від програм зі створення ЗМУ (зброї масового ураження) і допомогти зупинити терористів, які обрали своєю мішенню американців", - сказала Янгблад.

При цьому американські чиновники висловили скептицизм з приводу звинувачень в утопленні. За їхніми словами, існувала величезна різниця між тим, як поводились з лівійськими полоненими насправді і тортурами, які вони приписують американським військовим. Утоплення використовувалося тільки тоді, коли була доведена причетність бойовика до терактів 11 вересня 2001 року, а лівійців серед таких не було, підкреслили чиновники. !zn


Читайте також:

Обвинувачені в пособництві Каддафі українці розповіли, як їх зробили злочинцями

Засуджених у Лівії українців змушують ремонтувати військову техніку

Влада Лівії взяла під контроль аеропорт Тріполі

Human Rights Watch: Головні проблеми України у 2010 році - тиск на ЗМІ, судова реформа, міграція і расизм