Правозахисники закликають Україну, Росію і Білорусь встановити безпеку для журналістів

16 сiчня 13:09

Організація "Артикль 19" та міжнародна організація International Media Support (IMS) закликає владу України, Білорусі і Росії вжити всіх правових і політичних заходів для захисту журналістів і відстоювання прав на свободу слова у суспільстві відповідно до міжнародних обов'язків.

 

"Ми рекомендуємо налагодити ефективну співпрацю між правозахисними організаціями та журналістськими організаціями, надавати один одному підтримку", - сказав старший співробітник міжнародної правозахисної організації "Артикль 19" з комунікацій та адвокації Олівер Спенсер на презентації рекомендацій до доповіді "Правосуддя не захищає журналістів в Україні, Білорусі та Росії" у Києві в понеділок.

У рекомендаціях, зокрема, міститься заклик до влади України, Білорусі і Росії "публічно визнати, що журналісти зазнають насильства, особливо через роботу, яку вони виконують. Ця особливість завжди спочатку повинна братися до уваги при будь-якому розслідуванні нападу, смерті або зникнення журналіста".

Владі рекомендовано публічно, без попередження засуджувати напад, смерть і зникнення, а також утримуватися від поширення будь-якої негативної інформації про такого журналіста, рекомендується розробити і впроваджувати ефективні заходи з підтримки та захисту журналістів, які дозволяли б їм працювати у вільному і безпечному оточенні.

У міжнародній правозахисний організації також рекомендують навчати державних службовців, особливо тих, хто працює у правоохоронних органах, як ефективно і швидко реагувати, коли журналіст перебуває під загрозою, у тому числі при надзвичайних умовах, щоб захистити його від ще більшого ризику.

Рекомендується також у разі нападу на журналіста починати негайні ефективні та незалежні розслідування з метою притягнути як ініціаторів, так і виконавців, до відповідальності.

Доповідь організації "Артикль 19" за сприяння IMS було підготовано за підсумками конференції "10 років потому правосуддя не захищає Георгія Гонгадзе: необхідно знайти нові способи боротьби з безкарністю", яка пройшла у Києві восени 2010 року.

"Артикль 19" - незалежна правозахисна організація, метою якої є захист і сприяння праву на свободу вираження думки всьому світу.